Subsidie loonkosten

Deze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen

Door Malini Witlox··Aangepast:
© GettyDeze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen
RTL

KLM heeft ruim 330 miljoen euro aan noodsteun gekregen van de overheid in het kader van de NOW-regeling. Het gaat om subsidie voor loonkosten over de maanden maart, april en mei. Transavia vroeg 24 miljoen. De NS heeft het ook moeilijk en vroeg om circa 70 miljoen. Ook voetbalclubs doen een beroep op de schatkist. Zo vroeg Ajax bijna 4 miljoen euro aan en PSV 2,7 miljoen euro.

Het UWV publiceerde vrijdagavond een lijst met namen van bedrijven die een beroep op de NOW deden, de Tijdelijke Noodmaatregel voor overbrugging behoud van werkgelegenheid. Bedrijven die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis, krijgen een deel van de kosten vergoed.

Dat kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van het omzetverlies. Bij de nu gepubliceerde lijst gaat het om de aanvragen en een voorschot op de regeling. Het geld is in de meeste gevallen al wel uitgekeerd, maar kan later ingevorderd worden.

Bedrijven moesten een inschatting maken van hun omzet, mogelijk veranderen de bedragen dus nog. Ook zijn er bedrijven die wel een aanvraag indienden, maar later bekend maakten het hele verzoek in te trekken. Een voorwaarde voor de regeling was namelijk dat niemand ontslagen zou worden. Bij de tweede NOW-regeling geldt die eis overigens niet meer.

NOW-regeling verruimd voor dochterbedrijven, maar mét extra voorwaarden
Lees ook

NOW-regeling verruimd voor dochterbedrijven, maar mét extra voorwaarden

140.000 verzoeken

Het totale register telt 2.048 pagina's. Er staan 140.000 namen op de nu gepubliceerde lijst, goed voor bijna 8 miljard euro aan steun. Er zitten bedrijven uit alle sectoren bij. Cafés waarbij het vaak om duizenden euro's gaat, maar ook Holland Casino, dat bijna 32 miljoen euro aan steun wil. 

Hema, het grootste Nederlandse warenhuis, vroeg 11 miljoen euro. Zeeman ruim 8 miljoen en Wibra ruim 3 miljoen.

Een zwaar getroffen industrieel bedrijf is Tata Steel, dat ongeveer 30 miljoen aanvroeg. VDL vraagt om bijna 50 miljoen euro steun, verdeeld over verschillende werkmaatschappijen. DAF Trucks vraagt 28 miljoen euro en Vanderlande vroeg bijna tien miljoen. Bij het lichtst getroffen bedrijf, een uitzendbureau, gaat het om een paar tientjes.

Toerisme

De toerisme-industrie is hard geraakt, blijkt uit de lijst. Booking.com vraagt in totaal om 64 miljoen euro. We boeken bijna geen hotels meer, maar gaan ook minder op pad. Zo wil de Efteling 9 miljoen euro en de Beekse Bergen 1,14 miljoen. Beide bedrijven waren enkele weken dicht en laten ook nu bezoekers maar beperkt toe.

Dochterbedrijven

Overigens staan verschillende bekende bedrijven met meerdere namen op de lijst. Het gaat vaak om dochterondernemingen. Zo vroeg KLM niet alleen geld namens de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (293.406.525), maar ook namens onder meer KLM Catering (8.475.507 euro) en KLM Cityhopper (2.724.699 euro).

Sinds deze week kunnen bedrijven ook steun (NOW II) aanvragen voor de periode van juni tot 31 augustus. Niet alle bedrijven die hulp hebben aangevraagd voor de NOW I zullen dat nu ook doen. 

Booking.com kreeg namelijk zoveel kritiek op hun eerste aanvraag dat het bedrijf besloot in de tweede periode haar eigen boontjes te doppen. 

Het in de VS beursgenoteerde bedrijf boekte namelijk vorig jaar een nettowinst van 4,9 miljard dollar op een omzet van 15 miljard. Dat is een enorme winstmarge en dat stoot veel mensen tegen het zere been.

Lees meer over
UWVMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van FinanciënNOW