NOW-regeling

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPBijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging
RTL

Bijna 140.000 bedrijven hebben gebruik gemaakt van een noodhulpregeling van de overheid. In totaal kregen zij bijna 8 miljard euro overgemaakt om tijdens de coronacrisis het loon van hun personeel te kunnen blijven betalen. Bekijk hier hoeveel elk bedrijf gekregen heeft.

Het UWV heeft een lijst openbaar gemaakt met alle bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling, die gold van maart tot met mei. Op die lijst staat welk bedrag elk bedrijf heeft ontvangen.

Absolute koploper is KLM, die bijna 300 miljoen euro kreeg - dochterbedrijven als KLM Catering en KLM Cityhopper komen daar nog bij. 

Onderaan de lijst staat een uitzendbureau uit Roosendaal dat 21 euro aan steun kreeg overgemaakt.

Bekijk de hele lijst:

Gebruik het zoekveld om te zoeken op bedrijf of plaatsnaam

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

21 euro noodsteun

Q-ontime, een uitzendbureau in de oliebranche, profiteerde het minst van alle bedrijven die de NOW-regeling aanvroegen. Het bedrijf uit Roosendaal kreeg maar 21 euro overgemaakt - net genoeg voor een paar pakken koffie.

"Als ik dat wist, had ik die steun niet aangevraagd", zegt directeur Gökhan Bayram. Dat de steun voor Q-ontime zo laag uitviel, komt omdat de regeling uitgaat van het loon van januari.

Bayram:"Dat is voor ons altijd een rustige maand, maar daar houdt die NOW-regeling geen rekening mee. Ik had in januari maar één of twee mensen in dienst. In de drukke maanden, vanaf maart, loopt dat op tot dertig, veertig man. Net voor de drukte zou beginnen, brak de coronacrisis uit."

Ook de opdrachten van Q-ontime vielen weg of werden uitgesteld. Toch verwacht Bayram de crisis wel te overleven. "Gelukkig zijn onze kosten laag. We hebben afscheid genomen van ons kantoor en werken nu vanuit huis. Zo kunnen we wel een paar maanden doorkomen."

De NOW, voluit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, is bedoeld voor bedrijven die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis. Zij krijgen een deel van hun loonkosten vergoed.

Deze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen
Lees ook

Deze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen

Dat kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van het omzetverlies. Het bedrag in bovenstaande lijst is een voorschot, dat bestaat uit 80 procent van de totale aanvraag. 

Inschatting omzet

Bedrijven moesten een inschatting maken van hun omzet, mogelijk veranderen de bedragen dus nog. Te veel uitgekeerd geld kan dan weer ingevorderd worden. 

Er zijn ook bedrijven die wel een aanvraag indienden, maar later bekend maakten het hele verzoek in te trekken. Een voorwaarde voor de regeling was namelijk dat niemand ontslagen zou worden. 

Sinds deze week kunnen bedrijven ook steun (NOW II) aanvragen voor de periode van juni tot 31 augustus. 

Lees meer over
UWVNederlandse overheidsinstantiesAir France KLMNOWCoronacrisis in NederlandOverheidssteunBedrijfsfinanciering