Economie

Blunders bij NOW-subsidies aan gemeenten: miljoenen te veel betaald

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© HH / Peter HilzBlunders bij NOW-subsidies aan gemeenten: miljoenen te veel betaald
RTL

Bij het verstrekken van NOW-subsidies aan gemeenten zijn de afgelopen maanden een paar behoorlijke fouten gemaakt. Gemeenten zijn niet expliciet uitgesloten van de loonkostensubsidie, maar die is vooral ontworpen voor bedrijven die heel veel omzet mislopen. En daardoor kregen zeker twee gemeenten per ongeluk miljoenen te veel toegezegd.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z. Via de NOW 1.0 (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid) konden bedrijven die de omzet met minstens 20 procent zagen dalen als gevolg van de crisis subsidie aanvragen om de loonkosten van werknemers te blijven doorbetalen.

Het doel daarvan is dat werknemers niet massaal zouden worden ontslagen. Inmiddels is de regeling verlengd en iets aangepast.

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging
Lees ook

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

1,1 miljoen naar gemeente Stadskanaal

Uit de vorige week gepubliceerde lijst van aanvragers, blijkt dat ook een handjevol gemeenten steun hebben aangevraagd. Zo kreeg de gemeente Stadskanaal een voorschot van ruim 1,1 miljoen euro.

Opmerkelijk, want bij een gemeente is helemaal geen sprake van omzet, en dus ook niet van een omzetdaling. Het blijkt dan ook op een misverstand te berusten.

Verhaspeld

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er steun werd aangevraagd voor een theater, dat in eigendom is van de gemeente. Maar in het besluit van het UWV werd alles 'helemaal verhaspeld', zegt de woordvoerder. Het loonheffingsnummer van de gemeente, en niet dat van het theater, werd gebruikt, 'en het voorschot was ook nog eens veel te hoog'.

Na bezwaar van de gemeente is de blunder rechtgezet en ligt er inmiddels een nieuwe beschikking: van slechts 51.000 euro.

Asten een lastig geval

Maar de gemeente Stadskanaal blijkt hierin niet uniek. Een opmerkelijk vergelijkbaar verhaal speelde zich af in het Brabantse Asten. Daar moesten sporthal en zwembad De Schop half maart de deuren sluiten. Voor de maanden maart, april en juni werd een omzetdaling van 84 procent, zo'n 93.000 euro, verwacht. En dus vroeg de gemeente NOW aan, om het personeel door te kunnen betalen.

Direct werd duidelijk dat dit geen abc'tje was. De sporthal en het zwembad zijn namelijk onderdeel van de gemeente, en zijn niet ondergebracht in bijvoorbeeld een stichting of bv. Onduidelijk was toen al of de steunaanvraag überhaupt wel volgens de regels was.

"Het UWV kon deze vraag niet beantwoorden. Door het UWV is (met de kennis van toen) aangegeven dat de gemeente een aanvraag kon indienen voor het betreffende onderdeel. Bij toetsing achteraf zou dan blijken of de gemeente daadwerkelijk recht heeft op compensatie aldus het UWV", laat een woordvoerder weten.

Het voorschot werd dus toch maar vast verstrekt, maar ook in Asten keken ze hun ogen uit toen ze het bedrag zagen op de beschikking van het UWV. Daarop prijkte een bedrag van maar liefst 1.104.090 euro. "Bij ontvangst van de beschikking bleek dat de gemeente een veel hoger bedrag toegekend kreeg dan verwacht."

Fout gecorrigeerd

Het UWV had ook voor de Brabantse gemeente de subsidie namelijk berekend aan de hand van de loonsom van de hele gemeente, die een veelvoud is van het zwembad en sporthal.

De gemeente tekende naar eigen zeggen direct bezwaar aan, en de fout wordt op korte termijn gecorrigeerd.

Kous nog niet af

Maar daarmee is de kous waarschijnlijk nog niet af. Dat heeft te maken met het feit dat het zwembad en de sporthal waarvoor NOW is aangevraagd geen eigen rechtspersoonlijkheid hebben.

In principe is het zo dat een werkgever een NOW-aanvraag mag doen voor een onderdeel (werkmaatschappij) van de organisatie, als dat onderdeel een omzetverlies heeft van meer dan 20 procent, maar de organisatie als geheel niet.

Een voorwaarde die daaraan gesteld wordt is dat zo'n onderdeel wel een eigen rechtspersoonlijkheid heeft, legt arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS uit. Aangezien dat in het geval van de gemeente Asten niet het geval is, denkt Besselink dat het zwembad en de sporthal helemaal niet in aanmerking komen voor de loonkostensubsidie.

In dat geval zal de gemeente de subsidie toch gewoon weer terug moeten betalen.

Update 17.15 uur:

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigt desgevraagd dat zonder rechtspersoon geen NOW-subsidie kan worden verleend. Uitkeringsinstantie UWV laat weten dat het niet op individuele gevallen ingaat.

Lees meer over
UWVMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidNOW