Economie

Historisch harde klap voor economie Verenigd Koninkrijk

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyHistorisch harde klap voor economie Verenigd Koninkrijk
RTL

De Britse economie kende de grootste krimp sinds er begonnen is met het meten ervan. In het tweede kwartaal was er een krimp van 20,4 procent. De krimp was veel groter dan in andere Europese landen.

Ook de Verenigde Staten deden het heel wat minder slecht dan de Britten. De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, draaide er dan ook niet omheen: de cijfers zijn ronduit slecht.

"De cijfers van vandaag bevestigen dat het zware tijden zijn", zo zei hij in een verklaring. "Honderdduizenden banen zijn al verloren en helaas worden dat er in de komende maanden veel meer. Er zijn zware keuzes te maken in de komende tijd, maar we slaan ons hier doorheen."

De cijfers zijn volgens Bloomberg de slechtste sinds ze in 1955 zijn begonnen met meten van de economie. 

Alle grote Eurolanden deden het beter gedurende het tweede kwartaal waarbij de economie in de greep werd genomen door het coronavirus. In Duitsland was de krimp 10 procent, in Italië 12 procent, in Frankrijk 14 procent en in Spanje 18 procent. Nederland komt vrijdag met de cijfers over deze periode. 

De coronacrisis zorgde inmiddels voor het verdwijnen van 730.000 banen in het VK.

Later in lockdown

Volgens analist Bert Colijn van ING is de harde klap voor de economie het logische gevolg van de lockdown. "Die voelde de Britten harder in het tweede kwartaal, omdat de Britten later in lockdown gingen dan het Europese vasteland. Ook liep de lockdown langer door in deze meetperiode." 

In Italië konden mensen half mei alweer een restaurant in. Dat kon in het VK pas weer sinds 4 juli.

Ook ziet Colijn een trager herstel nu de Britten zich weer wat vrijer mogen bewegen. "Ik kijk daarvoor naar de Google-mobiliteitsindex. Die ziet precies hoeveel mensen hun kantoor, de winkelstraat of de supermarkt ingaan. Daarbij zie je dat vooral in Spanje en Italië mensen weer sneller de straat zijn opgegaan."  

In Italië konden mensen half mei alweer een restaurant in. Dat kon in het VK pas weer sinds 4 juli.

Brexiteffect komt nog

Toch is het Britse cijfer niet heel dramatisch volgers Colijn. "Dit zegt niets over de structurele kracht van de economie. We zien ook wel weer herstel in de laatste tijd. De Britse regering heeft ook veel maatregelen getroffen om de economische schade te beperken. Meer nog dan in de meeste andere landen. Al zal de werkeloosheid nog verder oplopen. En dat richt wel weer blijvende schade aan." 

De Brexit heeft nog geen invloed gehad op de economische cijfers van nu.  "Dat komt later dit jaar. Die Brexit gaat het herstel nog wel negatief beïnvloeden", aldus de econoom. 

Lees meer over
EconomieBrexitCoronavirusLockdownGroot-Brittannië