Coronacrisis: hoe hard kromp de economie in jouw regio?
Consumenten geven minder uit en de werkloosheid stijgt. Het is duidelijk: de Nederlandse economie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Maar niet iedere regio wordt even hard geraakt. Hoe is de economie in jouw regio eraan toe?
De Haarlemmermeer springt eruit: daar kromp de economie het afgelopen half jaar harder dan alle andere regio's in diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het eerste kwartaal kromp de economie er met 2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2019. In het tweede kwartaal was dat tussen de 27 en 29 procent.
Haarlemmermeer leunt op Schiphol
Dat de krimp in de Haarlemmermeer zo groot was, komt omdat de regio economisch stevig leunt op Schiphol. En juist de luchtvaartbranche is ontzettend hard geraakt door de crisis: vliegtuigen stonden weken zo niet maanden op de grond en het aantal vluchten nam sterk af.
Andere regio's waar de economie in het tweede kwartaal hard kromp zijn Amsterdam (-12 procent) en IJmond (-14 procent), Haarlem en Zuid-Limburg (-10 procent) en Midden Noord-Brabant (-10 tot -12 procent).
Daar wordt de economie gedrukt door de lockdownmaatregelen die de horeca raakten en omdat er minder diensten geleverd werden in de zorg. Dat komt volgens het CBS omdat veel afspraken en operaties werden uitgesteld.
Overal krimp in tweede kwartaal
De eerste maatregelen om het coronavirus in te dammen werden in maart genomen. Vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts met de economie. Dat zagen we bij de landelijke cijfers voor het eerste kwartaal en is dus ook regionaal duidelijk te zien.
In het eerste kwartaal groeide de economie nog in een aantal regio’s. Maar in het tweede kwartaal is de economie in alle regio's gekrompen.
Nederlandse economie krimpt 8,5 procent
Deze week bleek al dat de hele Nederlandse economie in het tweede kwartaal harder kromp dan ooit gemeten door het CBS (dat doet het sinds 1987).
De krimp kwam uit op 8,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en 9,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Uitzonderingen
Er waren ook regio's waar het minder slecht ging. De krimp was in het tweede kwartaal het kleinst in de regio’s Almere en Delfzijl, daar kromp de economie met minder dan 6 procent. In het geval van Almere komt dat omdat leasebedrijven in die regio het goed deden. En in die regio zijn minder bedrijven uit zwaar getroffen takken actief.
Het is voor het eerst dat het CBS de cijfers regionaal uitdiept. De cijfers zijn schattingen en kunnen later nog aangepast worden. Daarom houdt het CBS ruimte voor een marge van twee procent voor het tweede kwartaal en 1 procent voor het eerste kwartaal.