CPB: werkloosheid pas over 5 jaar weer op normale niveau
De coronacrisis zorgt voor blijvende schade aan de Nederlandse economie, ook als het virus binnenkort helemaal onder controle is. Zo duurt het zeker vijf jaar voordat de werkloosheid weer op het oude niveau is.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe publicatie over de gevolgen van het coronacrisis.
In juli was de werkloosheid in Nederland 4,5 procent; in februari nog 3 procent.
De denktank spreekt van een flinke tik voor de economie op korte termijn. De onderzoekers verwachten dat de productiviteit langdurig lager uitvalt, doordat bedrijven minder investeren en vernieuwen.
Minder inkomen na werkloosheid
De werkloosheid loopt de komende tijd flink op. Bovendien verwacht het CPB dat werkenden die een nieuwe baan vinden, meestal minder zullen verdienen dan vóór de crisis.
"Mensen die werkloos raken, gaan er als ze opnieuw een baan vinden vaak langdurig in inkomen op achteruit", schrijft de denktank. "Dit geldt vooral als ze langere tijd geen werk hebben gehad en daardoor vaardigheden en kennis verliezen."
Minder geschikt voor thuiswerken
Lageropgeleiden lopen een groter risico om hun baan te verliezen, omdat zij vaker een flexibel contract hebben dan hoogopgeleiden. Bovendien zijn hun banen vaak minder geschikt voor thuiswerken.
Verder spelen langdurige gezondheidsproblemen na een coronabesmetting mogelijk ook een rol. Zo kan de arbeidsproductiviteit van herstelde coronapatiënten de komende jaren lager liggen.
Hoeveel mensen hierdoor worden geraakt, hang af van een eventuele tweede golf en het ontwikkelen van een medicijn en een vaccin (en de effectiviteit van deze laatste twee).
Later afstuderen
Het arbeidsaanbod kan de komende jaren lager zijn omdat studenten later afstuderen of nog een vervolgstudie doen. Dat geldt vooral voor mbo-studenten die door de coronacrisis geen stage kunnen lopen.
Langetermijngevolgen
De crisis heeft naar verwachting van het CPB geen gevolgen voor de arbeidsmarkt op de lange termijn. Mensen zullen weer werk vinden, het loonverlies inhalen of met pensioen gaan. Het CPB verwacht ook dat medewerkers zich zullen aanpassen aan de nieuwe situatie.
In deze verwachtingen gaat het CPB er overigens vanuit dat er binnen afzienbare tijd een vaccin voor, of effectieve behandeling tegen het coronavirus is. Als dat langer duurt dan verwacht of als er een tweede golf komt, zal de schade voor de arbeidsmarkt groter en langduriger zijn.