Steun tot zomer 2021

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPKabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket
RTL

Het kabinet blijft ondernemers en mensen die werken nog tot halverwege volgend jaar financieel ondersteunen wegens de coronacrisis. Er wordt zo'n 11 miljard euro uitgetrokken voor het derde noodsteunpakket. Wel worden de subsidies stapsgewijs afgebouwd.

Naast het verlengen van de steunregelingen worden al geplande investeringen ter waarde van 1,5 miljard euro naar voren gehaald. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt. 

De plannen staan los van de kabinetsinvesteringen die worden aangekondigd op Prinsjesdag komende maand.

Steeds minder subsidie 

Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september. Een belangrijk onderdeel daarvan is de NOW-regeling die werkgevers met fors omzetverlies tegemoetkomt in de loonkosten.

Deze NOW-regeling wordt per 1 oktober met 9 maanden verlengd, maar wel geleidelijk afgebouwd. Datzelfde geldt voor de Tozo-regeling waarin inkomensondersteuning voor zelfstandigen wordt geregeld. De twee regelingen worden wel iedere drie maanden versoberd.

Miljard voor omscholing in derde steunpakket
Lees ook

Miljard voor omscholing in derde steunpakket

Zo betaalt de overheid wat betreft de NOW op dit moment nog tot maximaal 90 procent van de salarissen van geraakte bedrijven. Dat wordt per januari 2021 verlaagd naar 70 procent en vanaf april 2021 naar 60 procent.

"Een langzame afbouw van de steun voorkomt een grote schok op de arbeidsmarkt", schrijft het kabinet vrijdag in een brief een de Tweede Kamer.

Vaste lasten

Ook de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) wordt verlengd en aangepast. Die gaat van nu 50.000 euro per vier maanden naar maximaal 90.000 euro per drie maanden. De verhoging is nodig omdat de huidige tegemoetkoming niet genoeg blijkt voor veel mkb'ers om 'een wezenlijke bijdrage aan de vaste kosten te leveren'.

Daartegenover staat wel een aanscherping van het omzetverlies dat je moeten hebben om gebruik te maken van TVL. Dat is nu minstens 30 procent, maar wordt per 1 januari verhoogd naar 40 procent, en per 1 april naar 45 procent. De overige voorwaarden, zoals dat maximaal 50 procent van de vaste lasten wordt vergoed, blijven ongewijzigd.

Uitstel aanvragen 

Daarnaast kunnen ondernemers nog tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Het uitstel loopt zo op uiterlijk 1 januari 2021 af, al krijgen ondernemers die hun belastingen niet kunnen betalen nog twee jaar de tijd om hun belastingschuld weer af te lossen.

Daarbij blijft de invorderingsrente tot en met 31 december 2021 op bijna nul staan, zodat ondernemers minder extra kosten oplopen. Normaal rekent de Belastingdienst 4 procent rente, nu 0,01 procent.

Bedrijven en burgers fors ondersteund

Uit de Kamerbrief blijkt verder dat enorm veel bedrijven en zzp'ers aangeklopt hebben voor het eerste en tweede noodsteunpakket. Zo maakte van alle mkb-bedrijven liefst 40 procent gebruik van één van drie grote financiële noodmaatregelen in het eerste pakket. 

Van het tweede pakket maken inmiddels ongeveer 41.000 werkgevers gebruik van de tweede NOW-regeling. Daarmee worden volgens het kabinet zo'n 792.000 werknemers bereikt. Geschat wordt dat 95.000 zelfstandigen gebruik maken van de tweede Tozo-regeling en ook hebben tot dusver ruim 25.000 ondernemers een beroep gedaan op tegemoetkoming voor vaste lasten.

Het kabinet is ervan overtuigd dat het hiermee de economische schade heeft beperkt. "Hoewel de economische schade en toename in de werkloosheid zeer groot zijn en een enorme impact hebben op iedereen die het treft, zijn deze kleiner dan in de ons omringende landen. De twee omvangrijke economische noodpakketten hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld, zo stelt ook het Centraal Planbureau", aldus het kabinet.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandOverheidssteunArbeidsmarkt