Corona onder controle

Nieuwe maatregelen: horeca weer dicht, koopavonden korter, mondkapje komt er

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPNieuwe maatregelen: horeca weer dicht, koopavonden korter, mondkapje komt er
RTL

Tijdens de persconferentie dinsdagavond heeft premier Mark Rutte verschillende maatregelen afgekondigd die de horeca, detailhandel en evenementensector direct hard raken.

Zo gaan eet- en drinkgelegenheden vanaf morgenavond voorlopig weer dicht. Afhalen blijft wel mogelijk, hotels hoeven niet dicht. Evenementen worden verboden, met uitzondering van levensmiddelenmarkten, bioscopen en betogingen.

Zeker vier weken

Er komt geen avond- of nachtklok, maar de verkoop van alcohol gaat wel aan banden. Vanaf 20.00u 's avonds mag het niet meer worden verkocht, tot 07.00u 's ochtends. Dat geldt eveneens voor de verkoop van softdrugs.

Koopavonden worden aan banden gelegd. Vanaf 20.00u 's avonds moet de detailhandel dicht, met uitzondering van supermarkten. Handhaving in de winkels op hygiënemaatregelen en maximum aantal bezoekers wordt aangescherpt. 

Hoe lang de maatregelen gelden is nog niet duidelijk, maar het kabinet denkt aan 'zeker vier weken'.

Mondkapje komt er toch

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee 'een slepende discussie voor eens en altijd beslechten'. Tot dusver geldt alleen een 'dringend advies' om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft zo totdat het juridisch geregeld is.

Alle bioscopen, theaters en andere culturele instellingen moeten terug naar maximaal 30 man publiek. 

Strengere coronamaatregelen: 'We hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan'
Lees ook

Strengere coronamaatregelen: 'We hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan'

Voorzitter van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel noemt de maatregelen een harde klap voor ondernemers. "Ik begrijp de keuze van het kabinet voor extra maatregelen, maar dit is een nekslag voor sectoren als de reisbranche, horeca en de evenementenbranche." 

'Hopelijk zo kort mogelijk'

Het is dubbel, zegt woordvoerder van de Vereniging van Evenementenmakers Willem Westermann. "De maatregelen zijn begrijpelijk, maar wij zijn nu helemaal uitgezet. We zijn de sector die nog steeds niets kan. Daarom hebben we echt meer financiële steun nodig van der overheid, anders gaan we het niet redden." 

Evenementenmakers zijn hier nog gewoon over in gesprek met de overheid, zegt hij. "Laten we vooral hopen dat deze nieuwe maatregelen zo kort mogelijk duren." 

Genadeklap voor de horeca

Het platleggen van de horeca betekent volgens brancheorganisatie KHN dat alle kosten die horecaondernemers nu maken gecompenseerd moeten worden. De steunmaatregelen moeten niet worden afgebouwd, maar juist omhoog gebracht worden. 

Zo wil KHN de NOW-vergoeding naar 100 procent, evenals de tegemoetkoming vaste lasten. Omdat ontslagen in de ogen van KHN onvermijdelijk worden, willen ze dat de bijbehorende transitievergoedingen ook aan de ondernemers worden vergoed.

"De horeca wordt keihard geraakt", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Deze sluiting is voor veel horecaondernemers echt de genadeklap." Voor KHN is het verder onbegrijpelijk dat er geen overleg heeft plaatsgevonden over andere scenario's, waarin de horeca wel (deels) open had kunnen blijven.

Bekijk hier welke gevolgen zij ondervond.
Lees meer over
Mark RutteCoronavirusMondkapjeHorecaDetailhandelSupermarktAlcoholische drankenZ link in bioNederland