Opnieuw run op elektrische auto's door verhoging bijtelling

Nu een elektrische auto gaan leasen of pas volgend jaar? De leaserijders in Nederland weten het wel. In 2021 gaat de bijtelling namelijk flink omhoog. Op een auto van 40.000 euro scheelt het -afhankelijk van je inkomen- al snel een paar honderd euro per maand.
Tot januari moeten leaserijders een bijtelling van 8 procent over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs betalen. In 2021 stijgt die bijtelling naar 12 procent over de eerste 40.000 euro. En dat merken de autoverkopers, blijkt uit cijfers van de RAI-vereniging.
De afgelopen maand zijn 7584 elektrische auto’s zijn verkocht. Dat is ruim 10 procent meer dan in november 2019. En de verwachting is dat de hausse ook in december aanhoudt. "Er zijn steeds meer relatief goedkope elektrische auto’s beschikbaar", zegt een woordvoerder.

Goedkopere auto's
Voor de goedkoopste Tesla betaal je nog steeds bijna een halve ton, maar er zijn van andere merken zoals Skoda, Seat en Renault ook elektrische auto’s die minder dan 30.000 euro kosten.
De toegenomen populariteit van de wagen op stroom zorgt ook voor een enorme vraag naar snellaadpalen. Er zijn steeds meer aanbieders en die hebben het allen behoorlijk druk.
Drukte bij laadpaalboeren
"Ten opzichte van november 2019 doen we dit jaar 16 procent meer", zegt een woordvoerder van Eneco eMobility dat onder meer in opdracht van leasemaatschappij Mobility Service Nederland laadpalen bij de auto-eigenaren thuis installeert.
Tussen het tekenen van de offerte en plaatsing zit maximaal twee weken. "We waren al berekend op extra aanvragen dus kunnen de drukte wel aan."
Een andere leverancier van laadpalen is NewMotion, een dochteronderneming van Shell. Dit bedrijf werkt onder meer in opdracht van leasemaatschappij Arval.
"We zien aan het einde van het jaar een toename van 35 procent ten opzichte van de andere maanden. De massa stapt over op elektrisch rijden en net als vorig jaar willen veel mensen nog profiteren van de gunstigere regels voor de aanschaf van een elektrisch voertuig."
Wachttijden
De wachttijden lopen daarom op. Een laadpaal heb je nu vier tot vijf weken na akkoord op de offerte. "De verwachting is dat dit eind januari teruggebracht is naar onze gangbare wachttijd van 2 tot 3 weken. We hebben het afgelopen jaar flink opgeschaald in de installatiecapaciteit en daardoor is deze uitloop beperkt."
Regels
De bijtelling is een bedrag dat leaserijders bij hun brutoloon moeten optellen als ze de auto ook privé gebruiken. Over dat bedrag dat je bij je loon optelt betaal je vervolgens weer belasting, dat zijn de uiteindelijke kosten die je maakt voor het gebruik van je leaseauto.
De Nederlandse overheid maakt de regels voor bijtelling van elektrische auto's tot nu toe ieder jaar strenger. In 2019 ging het bijvoorbeeld om een bijtelling van 4 procent, die dit jaar naar 8 procent steeg. Ook in de laatste maanden van vorig jaar zorgde dat voor een run op de auto's.
Markt plat
Andersom viel de markt in januari bijna helemaal stil, aldus de verkoopcijfers van brancheorganisatie Bovag. In januari werden er slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er zelfs maar 9 over de spreekwoordelijke toonbank.
De bijtelling voor elektrische auto's is lager dan die bij gewone auto's. Daarvoor geldt dat je jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij je loon moet optellen.