Geld lenen levert geld op

Cashen met lenen: negatieve rente levert staat 2,3 miljard euro op

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPCashen met lenen: negatieve rente levert staat 2,3 miljard euro op
RTL

De Nederlandse overheid moest dit jaar maar liefst 95 miljard euro lenen om de broek omhoog te houden. Al dat lenen heeft ook zo zijn voordelen: de staat verdiende 2,3 miljard euro aan negatieve rentes.

Dat blijkt uit een verslag van het Agentschap van de Generale Thesaurie, de organisatie die namens de staat geld leent. Nederlandse staatsobligaties worden gezien als extreem veilige beleggingen, en dus betalen beleggers er de hoofdprijs voor.

Achter de schermen bij operatie uitleen en opkoop van 93 miljard
Lees ook

Achter de schermen bij operatie uitleen en opkoop van 93 miljard

Het komt er in de praktijk op neer dat beleggers bereid zijn om meer neer te tellen voor een obligatie dan deze strikt genomen waard is. Dat zorgt ervoor dat de zogenoemde effectieve rente op die leningen negatief wordt en dus dat de staat geld toe krijgt op het lenen van geld.

95,6 miljard euro nodig

Dat leverde de schatkist dus maar mooi 2,3 miljard euro op dit jaar. De kans is zeer aanwezig dat dit volgend jaar niet heel anders zal zijn. Uit de raming blijkt dat er ook dan weer 95,6 miljard euro geleend moet worden. 

Dat betekent trouwens niet dat de staatsschuld ook oploopt met ruim 95 miljard euro, bij lange na niet. Het grootste deel van het geld dat moet worden geleend, wordt gebruikt om bestaande leningen af te lossen.

Van de bijna honderd miljard die volgend jaar waarschijnlijk geleend moet worden, bestaat 57,6 miljard euro uit oude leningen die worden afgelost met nieuwe leningen. Netto stijgt de schuld daar dus niet van. 

Tekort van 37,9 miljard

Het daadwerkelijke tekort dat naar verwachting bijgeleend moet worden is alsnog fors te noemen: 37,9 miljard euro. Dit jaar steeg de schuld met 52 miljard. euro. Daardoor schoot de schuld omhoog van een keurige 48,7 procent van het bbp aan het begin van het jaar, naar 57,4 procent aan het eind.

Volgend jaar stijgt de schuld naar verwachting tot 59 procent van de omvang van de economie. Dat is nog net onder de (oude) EU-grens. Door de crisis is die trouwens voorlopig losgelaten. 

Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van FinanciënRenteStaatsschuldObligatieObligatiemarkt