0,2 procent groei

DNB: harde lockdown smoort herstel economie volgend jaar

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPDNB: harde lockdown smoort herstel economie volgend jaar
RTL

De harde lockdown die het kabinet vanavond zal aankondigen gaat de economie forse schade toebrengen, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Het herstel dat gloort dankzij de komst van vaccins zou wel eens op 0,2 procent kunnen blijven steken.

Dat komt neer op een krimp van 2,5 procent van de Nederlandse economie ten opzichte van voor de coronacrisis eind 2019, rekent DNB voor. De centrale bank publiceerde vandaag de halfjaarlijkse raming waarin het vooruitblikt op de economie de komende jaren.

Vanwege de grote onzekerheid over het coronavirus, schetste DNB nog twee alternatieve scenario's naast die raming. Meestal zijn dit soort scenario's omgeven met onzekerheid omdat er allerlei aannames in gedaan worden die vaak niet uitkomen.

De voorspelling van 0,2 procent groei is een van die alternatieve scenario's. 

Terugval groei

Dat zware scenario van vandaag lijkt akelig veel op het besluit van het kabinet om bijna het hele land op slot te doen tot 19 januari. In dit scenario blijven nog tot eind januari strenge maatregelen van kracht en worden deze daarna ook pas heel langzaam afgebouwd, schetst DNB. 

En dat zal de groei van de economie flink drukken. "Als je ervan uitgaat dat je uitkomt op een soort van lockdown als in het voorjaar, tot eind januari, dan zou de groei volgend jaar terugvallen", aldus Olaf Sleijpen, directeur van DNB. 

DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet
Lees ook

DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet

Duur strenge maatregelen

En terugval van de groei betekent dat het lastig zal worden voor de Nederlandse economie om de coronaklap weer helemaal te boven te komen.

Stel dat het wel mogelijk is om de coronamaatregelen in de loop van volgend jaar redelijk snel af te bouwen, dan zal de economie in 2021 met 2,9 procent groeien, verwacht DNB. 

Dat is weliswaar nog niet genoeg om de krimp van 4,3 procent van dit jaar goed te maken, maar toch een opsteker na alle sombere verwachtingen die eerder zijn gedaan. 

Snelheid van vaccineren

Helemaal zonder maatregelen lukt pas aan het einde van volgend jaar, omdat er volgens DNB dan pas voldoende mensen gevaccineerd zullen zijn om te zorgen dat het virus niet verder wordt verspreid. 

Stel dat het vaccineren voorspoedig verloopt, dan kan dat er ook voor zorgen dat het sombere scenario alsnog mee zal vallen, voegt Sleijpen toe. "Als het virus de kop is ingedrukt, zou je misschien weer een stuk positiever uit kunnen komen", zegt hij. 

"Als het virus de kop is ingedrukt, zou je misschien weer een stuk positiever uit kunnen komen."

Maar dat zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat het milde scenario, waarbij de crisis sneller voorbij is dan gedacht en de economie volgend jaar 4,9 procent groeit, alsnog uit zal komen. 

Lees meer over
DNBMonetaire economieRenteCoronacrisis in Nederland