Verwachting

DNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPDNB: werkloosheid loopt volgend jaar hard op, cao-lonen juist niet
RTL

Werknemers gaan een moeilijk jaar tegemoet, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). De werkloosheid zal volgend jaar waarschijnlijk hard oplopen. En wie het geluk heeft zijn baan te houden, hoeft zich geen illusies te maken over een flinke loonsverhoging. 

Dankzij alle overheidssteun, valt het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt tot nu toe best mee, blijkt uit de Economische Ontwikkelingen en Verwachtingen van DNB.

De werkgelegenheid krimpt dit jaar met 0,9 procent, verwacht de toezichthouder. Dat is maar net een tandje meer dan de krimp in 2009 als gevolg van de financiële crisis. 

Miljarden steun helpt

Dat er minder banen verloren zijn gegaan, is voor een groot deel te danken aan de miljardensteun van het kabinet. In de afgelopen maanden werd dankzij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) II het loon van ongeveer 1,3 miljoen werknemers gewoon doorbetaald. 

Ter vergelijking: tijdens en na de financiële crisis in 2009 voorkwam de overheid met werktijdverkorting en deeltijd-WW dat respectievelijk 37.000 en 77.000 werknemers zonder inkomen kwamen te zitten. 

Rekenkamer: 379.000 flexwerkers zitten zonder financiële back-up
Lees ook

Rekenkamer: 379.000 flexwerkers zitten zonder financiële back-up

Afbouw steunpakketten

Maar die steun gaat op een goed moment afgebouwd worden, verwacht DNB. "Op een gegeven moment zijn de steunpakketten niet meer nodig en dan zullen bedrijven toch zeggen: 'Helaas, wij trekken het niet'", legt Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken bij de centrale bank uit. 

Tot nu toe verloren zo'n 200.000 flex- en uitzendkrachten hun werk, dat zal volgend jaar veranderen. Een reden dat pas dan ook mensen met een vast contract op straat komen te staan is ook dat het langer duurt om mensen te ontslaan. 

Werkloosheid omhoog

Van de totale beroepsbevolking is volgend jaar 6,5 procent werkloos, verwacht DNB. Dat komt neer op 634.000 mensen die wel zouden willen werken, maar geen baan kunnen vinden. En dat zal ze ook niet snel lukken omdat bedrijven terughoudend zullen zijn met nieuwe mensen aannemen. 

Vooral in de sectoren die getroffen worden door de overheidsmaatregelen is dat te merken. "De dienstensector, horeca, evenementen, sport, cultuur en transport", somt Sleijpen op. "En als zo'n crisis langer duurt, hebben we ook gezien bij de financiële crisis, dan worden ook de vaste contracten geraakt."

"En als zo'n crisis langer duurt, hebben we ook gezien bij de financiële crisis, dan worden ook de vaste contracten geraakt."

Wie toch het geluk heeft een baan te vinden, moet verder hopen dat zijn of haar beroepsgroep net een nieuwe cao heeft afgesloten. Gemiddeld stegen de cao-lonen dit jaar met 2,8 procent, de grootste stijging sinds 2008. 

Minder loon erbij

Dat klinkt wellicht gek, maar is te danken aan het feit dat voor 80 procent van alle dit jaar afgesloten cao's in februari al een deal was. "Dat gaat wel afvlakken, door de hogere werkloosheid", verwacht Sleijpen.

De cao-lonen zullen daarom met gemiddeld 1,3 procent stijgen, verwacht DNB. Voor 2022 verwacht de centrale bank een gemiddelde loonstijging van slechts 0,7 procent in de cao's die dan worden uitonderhandeld.

Lees meer over
DNBMinisterie van FinanciënArbeidsmarktWerkloosheidOntslagUitkering