Misleidende doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie.nl uit de lucht
Alarmnummer 112 kennen we allemaal wel, maar wat is het nummer ook alweer als je voor een minder urgente zaak de politie wil spreken? Veel mensen zullen dat niet direct weten, en daar speelde de site Geenspoedwelpolitie.nl slim op in.
De site kocht zichzelf een plek bovenin de Google-zoekresultaten voor mensen die zochten op 'geen spoed wel politie', een slogan die door de politie wordt gebruikt in reclames. Wie vervolgens nietsvermoedend het nummer draaide op geenspoedwelpolitie.nl kreeg vervolgens een hoge telefoonrekening thuisgestuurd.
Voor iedere minuut die je via het 0906 - nummer van de site met de politie belde, moest je 90 cent per minuut betalen. Dat is een stuk meer dan de 2,8 cent (+ starttarief van 9,51 cent) die je betaalt als je direct met 0900 - 8844 belt.
Klachten
Het regende klachten bij toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), die een onderzoek instelde en vervolgens 'in gesprek' ging met het bedrijf. Het bedrijf is vervolgens gestopt met de doorschakeldienst.
Het is weliswaar niet verboden om een doorschakeldienst te leveren, maar misleiding is daarbij niet toegestaan. "Mensen dachten echt dat ze rechtstreeks met de politie belden, terwijl dat niet het geval was. Dat mag niet", vertelt woordvoerder Jasmijn Dielesen. "Ze gebruiken dezelfde slogan en het was niet voldoende duidelijk dat het om een doorschakeldienst ging."
"Mensen dachten echt dat ze rechtstreeks met de politie belden, terwijl dat niet het geval was. Dat mag niet."
Hoe het gesprek verliep, wil zij niet zeggen. "Het heeft het gewenste resultaat opgeleverd en daar zijn we blij mee." Het was daarbij niet nodig om het zware drukmiddel van een last onder dwangsom of een boete in te zetten.
'Toegevoegde waarde'
In een artikel op de site uit 2019 staat nog vol zelfvertrouwen dat de site en het bijbehorende betaalnummer legaal zijn en 'niet misleidend'. De site is juist van toegevoegde waarde, omdat mensen sneller met de juiste afdeling van de politie in contact komen, claimen de makers.
Het hoge telefoontarief dat ze rekenen, is nodig om deze service hoog op Google te krijgen, stellen ze.
'Consument ook verantwoordelijk'
Arno Kensen, de ondernemer achter de site, is het nog steeds helemaal niet eens met de lezing van de ACM dat zijn site misleidend is. "Ik heb echt lang getwijfeld om dit voor de rechter te laten komen, omdat toch overal wel duidelijk staat dat het niet om een site van de politie gaat", vertelt hij tegen RTL Z.
"Er wordt ook duidelijk melding van de tarieven gemaakt. Maar mensen zijn snel, kijken niet goed en zijn dan achteraf verbolgen als ze een hoge rekening krijgen", zegt Kensen. "Er ligt toch ook een verantwoordelijkheid bij de consument, die wel gemak en snelheid wil maar klaagt als ze dan moeten betalen."
"Er wordt ook duidelijk melding van de tarieven gemaakt. Maar mensen zijn snel, kijken niet goed en zijn dan achteraf verbolgen als ze een hoge rekening krijgen."
"Ik word nu weggezet als oplichter, dat is niet netjes", vervolgt hij. "Ik heb ook geen boete gekregen he, zoals veel andere cowboys die je ook wel in deze branche hebt."
Geen energie voor rechtszaak
Eigenlijk zou hij er wel een rechtszaak om aan willen spannen, om duidelijkheid te krijgen waar de verantwoordelijkheid van de consument eindigt. "Wat mag nu wel en wat niet? Tot hoever moet de consument beschermd worden? Het zijn toch niet allemaal idioten?"
Toch gaat de ondernemer uit Haarlem geen zaak beginnen. "Ik doe toch liever andere dingen, ik kan mijn tijd maar een keer in iets steken", legt Kensen uit.
URL doorlinken naar politie
Als die andere bezigheden minder goed zouden lopen, dan was hij wellicht toch naar de rechter gestapt, voegt hij nog toe. Want de doorschakeldienst zorgde toch voor inkomsten. Hoe hoog die waren, wil Kensen niet zeggen. "Dat is verleden tijd."
Dat geldt wat hem betreft ook voor de website en bijbehorende url. Kensen heeft er geen plannen mee en belooft het verkeer door te linken naar de site van de politie zelf: www.politie.nl.