Ook meer geld voor burgers

Meer steun voor ondernemers: vaste lasten tot 100 procent vergoed

Door RTL Z··Aangepast:
© Nico GarstmanMeer steun voor ondernemers: vaste lasten tot 100 procent vergoed
RTL

Ondernemers die hard worden getroffen door de coronacrisis krijgen extra steun. De subsidie om de vaste lasten van te kunnen betalen, wordt verhoogd naar 100 procent.

Dat heeft het kabinet zojuist besloten. Vanaf het tweede kwartaal kunnen ondernemers gebruik maken van de verhoogde TVL-uitkering. Nu is het subsidiepercentage nog 85 procent.

Via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgen ondernemers een subsidie voor hun doorlopende kosten. Voor iedere sector is bepaald welk percentage van hun normale omzet ze gemiddeld kwijt zijn aan vaste lasten.

Van 85 procent naar 100 procent

Nu is het zo dat een bedrijf dat helemaal geen omzet meer draait, 85 procent van de berekende vaste lasten vergoed kan krijgen. Een bedrijf dat 50 procent omzetverlies heeft, krijgt 42,5 procent vergoed.

Dat wordt straks dus aanzienlijk meer. Bij een omzetdaling van 100 procent, krijg je ook 100 procent van de berekende vaste lasten vergoed. Bij een omzetdaling van 50 procent, wordt dat 50 procent, enzovoort.

Hulpkreet

Door de regeling te verruimen komt het kabinet tegemoet aan de noodkreten van ondernemers die in financieel zwaar weer zitten. Vooral bedrijven die geen of vrijwel geen omzet kunnen draaien door de lockdown, klagen dat de vergoeding van 85 procent te laag was.

Zwanger, brand of ziek: daar gaat je coronasteun
Lees ook

Zwanger, brand of ziek: daar gaat je coronasteun

Ook voor gewone burgers zit er iets meer in het vat. Het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verdubbeld. Via de TONK kunnen huishoudens steun krijgen om hun vaste lasten mee te betalen, als zij door de crisis niet meer rond kunnen komen.

730 miljoen

In totaal bedraagt de extra kabinetssteun zo'n 730 miljoen euro. 150 miljoen daarvan gaat naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet.

Daarnaast is besloten dat er ook een heel nieuw vierde steunpakket wordt opgetuigd voor ondernemers die in de zomer nog steeds in nood verkeren door de coronamaatregelen.

Lees meer over
Ministerie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van FinanciënCoronacrisis in Nederland