Ondernemend Nederland snakt naar herstelplan
Als het aan VVD-lijsttrekker Mark Rutte ligt, wordt eerst gesproken over een nationaal herstelplan en daarna pas over de verdere details van een regeerakkoord. Dat is koren op de molen van vereniging Ondernemend Nederland. "We gaan het hele jaar nog steun nodig hebben."
De VVD stoomt af op verkiezingszege nummer vier; D66 komt bijna langszij en wordt de tweede partij van Nederland. Voordat, of in ieder geval terwijl zij aan tafel gaan om een nieuwe coalitie te smeden, moet een economisch herstelplan voor Nederland besproken worden.
Midden in een pandemie
"Een onderdeel daarvan zou moeten zijn om de steun niet te snel af te bouwen", zegt Ester Barendregt, econoom bij Rabobank, tegen RTL Z. "Ze moeten bedrijven een zachte landing geven."
Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), is het roerend met haar eens. "Deze uitslag betekent dat er veel meer kans is op een snelle formatie en heel veel aandacht voor het herstel van de economie. We zitten midden in een pandemie, we kúnnen ons geen lange formatie veroorloven."
Prioriteit
Hij is het 'helemaal eens' vakbond CNV, die voor coronasteun tot het einde van 2021 pleit. De verschillende steunmaatregelen lopen nu tot en met het tweede kwartaal, tot eind juni.
"We gaan de steun denk ik nog het hele jaar nodig hebben", zegt Biesheuvel tegen RTL Z, "om het mkb te laten overleven en om banen te redden. Ik heb de afgelopen weken een paar keer met zowel Mark Rutte als Sigrid Kaag gesproken en beiden hebben duidelijk uitgesproken dat het mkb nu echt prioriteit heeft. Dus ik ben blij dat deze partijen ook samen gaan formeren."
Allereerste zorg
De prioriteiten van ONL en hun achterban zijn tweeledig, aldus de voorzitter. "Een: we willen helderheid over de steunmaatregelen. En twee: we willen zicht krijgen op wat er met de schulden gaat gebeuren. Er staat 20 miljard euro uit aan achterstallige belastingen, veel bedrijven hebben geen eigen vermogen meer en zijn door hun reserves heen. Hoe houden we de liquiditeit in die bedrijven?"
Dat is ontzettend belangrijk, vervolgt hij. "Bij de volgende persconferentie verwacht ik nog geen versoepelingen. Daar zijn de cijfers nog niet goed genoeg voor. Dat betekent dat die liquiditeit ongelofelijk belangrijk is voor ondernemers om overeind te blijven. Daar gaat de allereerste zorg naar uit."
Stip op de horizon
Voor de komende vier jaar vindt Biesheuvel dat het tijd wordt dat er oplossingen komen over thema's waar de afgelopen kabinetsperiode ook al veel over is gepraat. "Neem de arbeidsmarkt, het beste resultaat daar is het Borstlap-rapport met een analyse van die markt, maar nog geen echte oplossingen. En dat geldt voor wel meer onderwerpen."
Kaag en Rutte hebben afgetekend gewonnen, zegt Biesheuvel. "Met die wind in de rug moeten ze zo snel mogelijk om tafel voor een basisakkoord waarin knopen worden doorgehakt over onderwerpen als energietransitie, de arbeidsmarkt, digitalisering en gezondheidszorg. En dan is het kijken wie in Den Haag het lef heeft om erbij aan te sluiten."
Voor wat de ondernemers betreft, heeft Biesheuvel maar één wens: weten waar ze aan toe zijn. "Dan kun je plannen maken en een stip op de horizon zetten. Er is nu te veel onduidelijkheid en dan komen we echt niet snel genoeg uit de crisis."