CPB-raming

Tweede coronagolf dempt economisch herstel, werkloosheid loopt flink op

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP/ Hollandse Hoogte/ Hans van RhoonTweede coronagolf dempt economisch herstel, werkloosheid loopt flink op
RTL

De tot nu toe opvallend lage werkloosheid loopt dit jaar flink op, tot bijna 5 procent aan het eind van dit jaar. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB), het belangrijkste adviesorgaan van de regering op economisch gebied. Volgend jaar zal de werkloosheid weer afnemen, tot 4,5 procent eind 2022.

In november van 2020 ging het CPB er overigens nog vanuit dat de werkloosheid dit jaar zou oplopen tot ruim 6 procent. Vorig jaar lag de werkloosheid op 3,8 procent van de beroepsbevolking. Het herstel van de economie is 'in zicht', zo meldt de instantie vandaag in zijn raming. 

Maar, de gevolgen van de economische crisis werken nog wel door. De tweede golf zorgt ervoor dat de economie dit jaar met 2,2 procent zal groeien. In november ging het CPB nog uit van groei van 2,8 procent. Volgend jaar verwacht het CPB een groei van de Nederlandse economie van 3,5 procent. 

Economie draait best goed

Sommige sectoren zijn dan wel heel hard geraakt door de crisis en vooral de lockdown, denk aan de horeca en winkels, maar de economie als geheel presteert 'relatief goed', aldus het planbureau. "Herstel is in zicht, maar ook als straks het virus onder controle is, werken de economische gevolgen van de crisis nog door", aldus directeur Pieter Hasekamp.

Het CPB adviseert om het steunbeleid van de overheid snel af te bouwen, en met beleid te komen om de economie te helpen herstellen. Dat zal dan wel ten koste gaan van bedrijven en banen. "Dat is in zekere zin onvermijdelijk: de economie moet zich ook weer kunnen aanpassen", aldus Hasekamp. 

Lonen en koopkracht

De klap die de economie van de coronacrisis heeft gekregen, zal ook gevoeld worden in de portemonnee. De lonen zullen dit jaar maar mondjesmaat stijgen, verwacht het CPB. Vorig jaar gingen werknemers er gemiddeld 2,7 procent op vooruit, in 2021 en 2022 zullen de lonen naar verwachting met gemiddeld 1,5 procent stijgen. 

Dankzij belastingverlagingen van het inmiddels demissionaire kabinet zal de koopkracht dit jaar met 0,7 procent stijgen. Als er geen nieuw beleid komt, zal de koopkracht volgend jaar dalen naar 0,1 procent. 

Lees meer over
CPBMonetaire economieEconomieExportWoningmarkt