Ziekenhuis moet van medische missers beschuldigde arts weer laten werken
Het Radboudziekenhuis in Nijmegen moet een oncoloog die medische missers zou hebben gemaakt binnen 15 dagen weer toelaten tot haar werk. Ook moet een eerder bericht waarin staat dat de arts op non-actief is gesteld worden gerectificeerd. Dat heeft de rechter bepaald.
Het gerechtshof had al bepaald dat het ontslag niet terecht was, maar de vrouw mocht van het ziekenhuis nog niet aan het werk omdat er nog niet genoeg vertrouwen zou zijn.
De arts, gespecialiseerd in borst- en darmkanker, werkte sinds april 2012 bij het Radboudumc als internist-oncoloog op de afdeling Medische Oncologie. In augustus 2019 werd ze op non-actief gesteld en een maand later ontslagen. Ze zou verkeerde diagnoses hebben gesteld en verkeerde behandelingen hebben uitgevoerd, zoals te veel chemo. Bloed- en andere labuitslagen zouden verkeerd beoordeeld zijn, aldus het ziekenhuis.
Ontslag was onterecht
In september 2019 begon het ziekenhuis een onderzoek. Onder leiding van een externe kankerspecialist zijn bijna driehonderd dossiers onderzocht van patiënten, die de oncoloog in de laatste 2,5 jaar onder behandeling had.
Intussen vocht de oncoloog haar ontslag aan en met succes. Het ontslag was niet terecht, zo oordeelden eerst de kantonrechter en later het gerechtshof. Volgens de rechters was er geen bewijs voor de medische missers.
Het ziekenhuis moest van het gerechtshof haar best doen om de arts weer aan het werk te zetten. Ze moest de kans krijgen weer een volwaardig lid van het team Medische Oncologie te worden. Het ziekenhuis deed volgens de advocaat van de arts echter niets om haar te helpen bij de re-integratie. Er werd met name naar het verleden gekeken en niet naar de toekomst, was het verwijt.
Er zou geen vertrouwen zijn, stelde het ziekenhuis eerder al. Dit gebrek aan vertrouwen was volgens het gerechtshof niet helemaal op de oncoloog af te wentelen. Volgens het hof was het vertrouwen ook beschadigd door het handelen van het ziekenhuis die de arts te snel op non-actief had gesteld.
Vertrouwen
Toch eiste het Radboudumc in een plan van aanpak dat het vertrouwen eerst hersteld moest zijn, voordat ze weer mocht beginnen. En daarvoor was eerst een verbetertraject nodig. Maar volgens de oncoloog moest ze eerst beginnen, en kon ze tijdens haar werk dat vertrouwen herstellen.
Bovendien was er spoed, zo stelde de oncoloog die al 1,5 jaar op non-actief stond. Na twee jaar zonder werk zou haar registratie als arts verlopen.
Dwangsom
De kantonrechter geeft nu de oncoloog gelijk. Het gerechtshof heeft immers besloten dat het ontslag onterecht was. Ze moet binnen 15 dagen weer tot haar werk worden toegelaten. Als het ziekenhuis dit niet doet moet het een dwangsom van 2000 euro per dag betalen met een maximum van 50.000 euro.
Ook is de reputatie van de arts beschadigd. Daarom moet het ziekenhuis aan iedereen aan wie eerder is verteld of geschreven dat de arts niet meer bij het Radboudumc werkte een mail of brief sturen met een rectificatie. De rectificatie moet ook 60 dagen op de site van het ziekenhuis komen te staan. Voor iedere dag dat het ziekenhuis deze opdracht van de rechter negeert, moet het ook een dwangsom betalen, van 2.500 euro.
Team
De arts gaat niet zelfstandig aan het werk, maar begint in een multidisciplinair team. En de behandeling van haar patiënten moet zij eerst met een supervisor besproken.
Overigens zijn de rechtszaken nog niet ten einde. Het ziekenhuis heeft tegen de eerdere uitspraak van het hof in oktober 2020 cassatie bij de Hoge Raad ingesteld. Die zaak loopt nog, maar dat is geen reden om de arts nu buiten de deur te kunnen houden.