G7 bereikt akkoord over minimumtarief winstbelasting multinationals
De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Het akkoord legt ook een bodem onder de vennootschapsbelasting wereldwijd.
De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten kwamen in Londen bijeen om te praten over het plan van het Witte Huis voor een internationaal minimumtarief. De overeenkomst maakt een einde aan de trans-Atlantische spanningen die jarenlang de onderhandelingen tussen zo'n 140 landen, over het bijwerken van eeuwenoude belastingregels, ondermijnden. Het akkoord effent ook de weg voor een breder akkoord van de G20-landen volgende maand.
Betalen waar je verdient
Doel van het akkoord is om te voorkomen dat grote ondernemingen met winsten gaan schuiven om belastingheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld via brievenbusfirma's. De bedrijven moeten namelijk meer belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.
Op hoofdlijnen zijn de rijke landen het eens geworden over twee concrete voornemens. De landen scharen zich achter een plan voor een wereldwijd minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent. Op die manier hopen ze de 'race naar de bodem' te stoppen, waarbij landen hun belastingtarief steeds verder verlagen, om zo grote bedrijven aan te trekken ten koste van de belastinginkomsten in andere landen.
Bovendien willen de landen ook dat er regels komen die ervoor zorgen dat de winstbelasting daadwerkelijk betaald wordt in het land waar de winst wordt gegenereerd.
Niet iedereen blij
"Ik ben zeer verheugd te kunnen aankondigen dat de ministers van Financiën van de G7 vandaag na jarenlange besprekingen een historische overeenkomst hebben bereikt om het mondiale belastingstelsel te hervormen", zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een toelichting. Met de hervorming wordt het stelsel geschikt gemaakt voor het wereldwijde digitale tijdperk. Hij noemde het het akkoord ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat 'de juiste bedrijven de juiste belasting op de juiste plaats betalen'.
Tax Justice Network, een internationale organisatie die zich inzet voor eerlijker belastingen wereldwijd, is een stuk minder optimistisch. Ceo Alex Cobham laat weten dat het minimumtarief zeker 25 procent zou moeten zijn. Hij roept de G20 op om volgende maand niet akkoord te gaan met de voorstellen die op tafel liggen.