Veel meer dan geraamd

Overheid gaf al 76,2 miljard euro uit door de coronacrisis

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP FotoOverheid gaf al 76,2 miljard euro uit door de coronacrisis
RTL

Het verlengen van de steunpakketten voor bedrijven die zijn geraakt door de coronacrisis, kost de overheid tientallen miljarden euro's meer dan geraamd. Tot nu toe werd 76,2 miljard euro uitgegeven in verband met de coronacrisis, meldt de Algemene Rekenkamer.

Deze onafhankelijke controleur van de overheidsfinanciën houdt precies bij hoeveel geld het kabinet uitgeeft vanwege de uitbraak van het virus. Begin april ging het nog om een bedrag van 66,1 miljard euro. 

10 miljard erbij

Dat de teller drie maanden later met ruim 10 miljard is opgelopen, komt vooral door miljardenuitgaven aan twee steunmaatregelen voor bedrijven, meldt de Rekenkamer

Het gaat om 2,2 miljard euro voor loonsubsidie via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en 2,1 miljard euro voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die bedrijven helpt om hun vaste lasten te kunnen blijven betalen. 

Drie maanden extra coronasteun: hier kunnen bedrijven op rekenen
Lees ook

Drie maanden extra coronasteun: hier kunnen bedrijven op rekenen

Aan het hulpprogramma voor het onderwijs werd 1,5 miljard euro uitgegeven in de afgelopen 3 maanden. Nog eens 900 miljoen euro ging naar GGD'en en veiligheidsregio's. Om te zorgen dat er genoeg testcapaciteit is, trok het kabinet 300 miljoen euro uit. 

900 miljoen voor het ov

Daarnaast is er een bedrag van 900 miljoen euro gereserveerd voor het openbaar vervoer. Het gaat om de zogeheten beschikbaarheidsvergoeding die bedoeld is om ov-bedrijven deels te compenseren voor het blijven rijden van de dienstregeling ondanks dat er minder passagiers zijn. 

Door de extra uitgaven geeft de overheid dit jaar meer uit aan de bestrijding van de coronacrisis dan vorig jaar. Inmiddels staat er een bedrag van 44,7 miljard euro ingeboekt op de begroting van dit jaar, beduidend meer dan de ruim 30 miljard die vorig jaar werd uitgegeven. 

Het bedrag is verder bijna een verviervoudiging van de 11,2 miljard euro die het kabinet nodig dacht te hebben voor het corona-uitgaven op Prinsjesdag vorig jaar. 

Lees meer over
Algemene RekenkamerMinisterie van FinanciënMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportOverheidsfinanciënOverheidssteun