Ontwikkeling pandemie ongewis

Nederlandse economie herstelt snel, angst voor werkloosheid onterecht

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoNederlandse economie herstelt snel, angst voor werkloosheid onterecht
RTL

Nederland komt sterk uit de coronacrisis. De economie groeit dit jaar met 3,8 procent, gevolgd door 3,2 procent in 2022. De werkloosheid loopt na het wegvallen van de steunmaatregelen slechts licht op tot 3,6 procent in 2022, waarmee sprake blijft van krapte op de arbeidsmarkt. Dat vooruitzicht is veel minder beroerd dan waar tot voor kort vanuit gegaan werd.

Dit blijkt uit de concept-Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB). Daarmee zijn de rekenmeesters voor dit jaar een stuk optimistischer dan twee maanden geleden. Toen ging het CPB nog uit van een groei van 3,2 procent. De groei voor 2022 is nu echter met een tiende naar beneden bijgesteld.

Wat betreft de werkloosheid is het contrast met eerdere voorspellingen gigantisch te noemen. Precies een jaar geleden vreesde het CPB nog dat die zou oplopen tot 6,5 procent in 2021. De verwachting is nu dat die oploopt tot 3,4 procent dit jaar en het jaar erna nog ietsjes stijgt tot 3,6 procent.

Startpunt kabinetsbeleid

Deze raming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de begroting 2022. Op Prinsjesdag publiceert het CPB de definitieve versie. In die raming is alle besluitvorming van de begroting 2022 verwerkt.

Dit zijn de bedreigingen voor ons economisch herstel, volgens Nederlandse CEO’s
Lees ook

Dit zijn de bedreigingen voor ons economisch herstel, volgens Nederlandse CEO’s

De ontwikkeling van de pandemie is de belangrijkste onzekerheid bij de economische vooruitzichten. Als er toch weer grootschalige beperkingen in het economisch verkeer noodzakelijk worden, zal dit de economische ontwikkeling direct raken.

Faillissementen onvermijdelijk

Hoewel de economie als geheel snel herstelt, blijft de aanwezigheid van het coronavirus wel een factor van betekenis. Door onzekerheid, gerichte contactbeperkingen en/of verschoven vraag houdt een beperkt aantal sectoren voorlopig, en waarschijnlijk deels blijvend, last van corona.

Faillissementen zijn dan onvermijdelijk en economisch gezien wenselijk, gezien de gespannen arbeidsmarkt in sectoren die geen last van corona hebben, of juist te maken hebben met extra vraag. De aangekondigde beëindiging van de steunmaatregelen na het derde kwartaal ondersteunt deze noodzakelijke aanpassing.

Begrotingstekort daalt

De overheidsfinanciën herstellen in lijn met de ontwikkeling van de economie. In 2021 is er nog een begrotingstekort van 5,3 procent, maar in 2022 daalt dit door het wegvallen van de overheidssteun en het aantrekken van de belastinginkomsten tot 1,8 procent. Door de snelle groei daalt de overheidsschuld dan gemeten als percentage van de economie al weer.

De ontwikkeling van de koopkracht valt terug doordat de lonen achterblijven, terwijl de inflatie door gestegen grondstofprijzen juist wat oploopt. In 2021 stijgt de koopkracht als gevolg van lastenverlichting nog met 0,8 procent, zonder extra beleid is in 2022 de ontwikkeling 0 procent.

Lees meer over
CPBEconomieWerkloosheidRijksbegroting