IT-miljardair Steven Schuurman doneert 1,25 miljoen aan Duitse Groenen
Techondernemer en miljardair Steven Schuurman heeft 1,25 miljoen euro gedoneerd aan Duitse partij De Groenen in aanloop naar de verkiezingen. Dat bevestigt de woordvoerder van Schuurman aan RTL Z. Het is de grootste donatie tijdens deze Duitse verkiezingen tot nu toe.
In Duitsland moeten alle donaties boven de 50.000 euro met naam en toenaam openbaar worden gemaakt. Schuurman staat bovenaan de lijst van donateurs op de site van de Bundestag.
Hij blijkt met afstand de grootste donateur van de Duitse verkiezingen dit jaar tot nu toe. Op plek twee staat een donatie van 1 miljoen euro die in april ook al naar De Groenen ging.
Lees hier het hele interview met Schuurman over zijn donatie: 'De klimaatcrisis is zeer heftig'
Ook donaties voor D66 en PvdD
Het is geen geheim dat de techondernemer zich graag inzet voor de strijd tegen klimaatverandering en graag de portemonnee trekt voor politieke partijen die dat ook doen.
Begin dit jaar doneerde hij voor de verkiezingen 1 miljoen euro aan D66 en 350.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Hij deed dit omdat hij meer aandacht wil voor de klimaatcrisis.
Voor hij doneerde aan de Nederlandse partijen liet hij zich uitgebreid adviseren door allerlei hoogleraren en besloot toen om niet aan GroenLinks te doneren. In een gesprek met RTL Z stelde hij dat hij het liefst een groen-liberale partij steunt die ondernemers kansen biedt om op lange termijn duurzaam te vergroenen.
IT-miljardair
Schuurman verdiende zijn geld als mede-oprichter en voormalig CEO van IT-bedrijf Elastic dat zoek- en datasoftware maakt voor bedrijven. Onder andere Pfizer, Facebook en Uber gebruiken software van Elastic. Schuurman zit nog in de raad van bestuur van het bedrijf, maar niet meer als CEO.
De Duitse verkiezingen worden gehouden op 26 september. De Groenen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken zo vlak voor de eindstreep. Met Annalena Baerbock (40) als relatief jonge vrouw en frisse lijsttrekker leek de partij lange tijd uitstekend op weg, totdat ze begon te blunderen.
Ze zou plagiaat hebben gepleegd in een boek dat ze uitbracht en kreeg kritiek op haar cv. Over haar studie bleek Baerbock niet helemaal de waarheid te hebben verteld en ze was slordig met het opgeven van neveninkomsten. Daardoor is zij haar voordeel op de concurrentie inmiddels kwijt.