'Extra maatregelen nodig om aan Europese klimaateisen te voldoen'
Om aan de nieuwe Europese klimaateisen te voldoen, moet Nederland extra maatregelen nemen. Zo is een extra CO2-reductie van 15 megaton nodig voor 2030. Dat blijkt uit een analyse door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van de Tweede Kamer.
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans presenteerde in juli een plan dat de naam 'Fit for 55' meekreeg. In 2030 moet de CO2-uitstoot in de EU met 55 procent zijn gedaald. In 2050 moet de Europese economie zelfs klimaatneutraal zijn.
De voorstellen in het 'Fit for 55'-pakket hebben 'forse gevolgen voor het Nederlandse klimaat- en energiebeleid', constateert het PBL. In sommige gevallen is zelfs een koerswijziging nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Nederlandse verduurzamingsplannen voor de industrie.
"Nederland zet via de afspraken in het Klimaatakkoord in op een tijdelijk belangrijke rol voor afvang en opslag van CO2 en gebruik van blauwe waterstof. Europa gaat echter voor de verplichte inzet van groene waterstof, en stevige doelen voor hernieuwbare warmte en energiebesparing", constateert het PBL in zijn analyse.
Bij blauwe waterstof, wat goedkoper is, zijn kolen en aardgas de grondstoffen. Bij groene waterstof gaat het om hernieuwbare energie zoals windmolens en zonnepanelen
Windmolens
Het voorstel dreigt de Nederlandse transitie tot 2030 duurder te maken, zegt het PBL. Er moet in ons land meer hernieuwbare energie worden opgewekt. Europa gaat voor 40 procent in 2030, Nederland zette in op 25 procent. Het PBL denkt dat er dan meer windmolens bij de zee moeten worden geplaatst.