Wel werk aan de winkel

IMF laaiend enthousiast over Nederlandse economie

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPIMF laaiend enthousiast over Nederlandse economie
RTL

De Nederlandse economie heeft de coronapandemie (voorlopig) beter doorstaan dan de meeste andere eurolanden en de vooruitzichten zijn ook nog eens uitstekend. Dat concluderen de rekenmeesters van Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De jaarlijkse doorlichting van de Nederlandse economie leest deze keer als een grote aanmoediging van het gevoerde steunbeleid.

De belangrijkste conclusies van het IMF: de recessie in Nederland was veel minder diep dan in veel landen om ons heen en het economisch herstel is sterk. Dat zou onder meer komen door de hoge mate van digitalisering waardoor miljoenen mensen thuis gewoon door konden werken en door de omvangrijke overheidssteun.

80 miljard euro

In totaal is er meer dan 80 miljard euro aan noodsteun vrijgespeeld voor de jaren 2020 tot en met 2022, bleek vorige week uit de Prinsjesdagstukken. Dat zorgt voor een gigantisch gat in de begroting, maar – zo concludeert het IMF – de maatregelen hebben er wel voor gezorgd dat de economie niet volledig in elkaar is gezakt. Bovendien is de werkloosheid amper opgelopen.

En die tik kon de schatkist ook prima dragen, omdat de staatsschuld van Nederland relatief laag was: rond de 50 procent van de omvang van de Nederlandse economie. Daardoor kon de overheid, plat gezegd, met geld smijten zonder dat geldschieters zich zorgen gaan maken over een te hoge schuld.

Woningmarkt, klimaat, economie: dit betekent Prinsjesdag voor jou
Lees ook

Woningmarkt, klimaat, economie: dit betekent Prinsjesdag voor jou

Het resultaat: de werkloosheid is bijna net zo laag als voor de pandemie, er zijn extreem weinig faillissementen en banken zijn geen moment in de problemen geweest.

Crisis bijna te boven

Het IMF verwacht dan ook dat de economie dit jaar groeit met 3,8 procent. Daarmee zijn we in de loop van het laatste kwartaal van dit jaar alweer op het niveau van voor de crisis. Ook volgend jaar komt de klad er naar verwachting nog niet in. Voor 2022 wordt een groei van 3,2 procent voorzien.

Dat is trouwens wel een onsje minder dan de verwachting van ons eigen CPB. Zij gaan uit van een groei van 3,5 procent in 2022.

Al bij al een grote goednieuwsshow dus, maar dat wil niet zeggen dat de crisis vanaf volgend jaar helemaal geen gevolgen meer heeft. De verwachting is dat we pas in 2026 alle achterstand weer hebben ingehaald.

Meer geld naar onderwijs

En het IMF heeft ook nog wel wat kritische noten te kraken. Zo raadt het instituut aan om een stuk meer te investeren in onderwijs, om ervoor te zorgen dat werknemers ook in de toekomst de juiste vaardigheden hebben om de economie draaiende te houden.

Volgens het IMF hebben we in Nederland veel minder leerkrachten per leerling dan in andere EU-landen en nemen de uitgaven aan het primair onderwijs zelfs af. Die trend zou gekeerd moeten worden.

Torenhoge huizenschuld

Een ander heet hangijzer: die drooggekookte woningmarkt en de gevolgen daarvan. Nederland is van oudsher een land waar de eigenwoningschuld torenhoog is. Nederlandse huishoudens hebben bij elkaar voor 740 miljard euro aan hypotheekschuld, blijkt uit cijfers van DNB.

Dat is een potentieel gevaar voor de economie. Want als de huizenmarkt onverhoopt wel een keer in elkaar zakt, blijven talloze mensen opeens zitten met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. Het gevolg: de woningmarkt stokt helemaal, waardoor die nog verder inzakt. Dat kan er weer voor zorgen dat mensen uitgaven gaan uitstellen om financieel gezond te worden en dat is ook weer slecht voor de economie.

Oplossingen

Om dat af te wenden heeft het IMF wel wat ideetjes: verder verlagen van de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. De hypotheekrenteaftrek is in zekere zin namelijk een aanmoediging om een hoge schuld aan te gaan. Hoe meer schuld, hoe groter je belastingvoordeel. Dat zorgt er dus ook direct voor dat Nederlandse huishoudens meer schuld op zich kunnen nemen dan in veel andere landen.

Een andere optie: belasting betalen over je huis zoals je dat ook over je vermogen doet. Op termijn zou dat de prijzen (en dus ook de schuld) moeten drukken. Volgens het IMF zou dat de stabiliteit van de economie ten goede komen.

Lees meer over
IMFEconomieWoningmarktCoronacrisis in Nederland