Stijgende gasprijzen

Anna's vaste energiecontract wordt ineens duurder: 'Ik vind het schofterig'

Door Tessa Beijer··Aangepast:
© Rob EngelaarAnna's vaste energiecontract wordt ineens duurder: 'Ik vind het schofterig'
RTL

Kleine energiebedrijven proberen vaste contracten te beëindigen of open te breken om tussentijds de tarieven te verhogen. Zeker twee energieleveranciers, DGB Energie en Enstroga worden onderzocht door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een van de gedupeerden is Anna. Zij voelt zich behoorlijk beetgenomen.

Volgens de Consumentenbond zijn naar schatting 30.000 particulieren bij DGB Energie aangesloten. Het is een relatief kleine partij met veel zakelijke klanten in de agrarische sector. Enstroga is een nog kleinere partij. Hoeveel klanten het bedrijf heeft is niet duidelijk. Beide maatschappijen reageerden niet op vragen van RTL Nieuws.

'Wintertarief'

Anna, niet haar echte naam, heeft een contract bij Enstroga. "Ik woon met mijn moeder en we hebben in augustus een vast contract voor één jaar afgesloten. Ik kende het bedrijf niet, maar het was via een prijsvergelijker en ze zaten ook in andere Europese landen. Het zag er goed uit."

Anna is niet te spreken over de gang van zaken. Ze heeft een brief gekregen met een nieuw 'Wintertarief'. "Alsof dat serieus iets is! Ik vind het schofterig. Ze zijn niet bereikbaar. Als ík mijn contract tussentijds wil opzeggen, moet ik een boete betalen. En dit doen ze zomaar", laat ze verontwaardigd weten.

Vast contract kan je niet zomaar openbreken

Het is geen goed teken dat energieleveranciers contracten proberen open te breken, legt Sjak Lomme uit. Hij is zelfstandig adviseur op het gebied van energiecontracten op de commerciële energiemarkt.

"Ik kan het niet precies beoordelen, want dan moet je alle letters van het contract kennen. Maar alles wijst erop dat dit onrechtmatig is. Als je een vast contract aangaat, is dat een verplichting om te leveren voor een vaste prijs." Dan mag je dus niet zomaar een prijsstijging doorvoeren, legt de energie-adviseur uit.

Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht
Lees ook

Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht

"Je kan er vanuit gaan dat deze bedrijven op omvallen staan. Dit is waarschijnlijk een kat in het nauw die rare sprongen maakt." De ACM onderzoekt dus meldingen omtrent DGB Energie en Enstroga. "De Autoriteit staat voor een moeilijke afweging. In 2008 hebben ze toegestaan dat energiebedrijf Qwint de contracten openbrak, omdat faillissement ook nadelig is voor veel consumenten", aldus Lomme.

Lomme sluit niet uit dat zoiets ook kan voorkomen bij grote spelers in de energiemarkt. "Bij de huidige absurd hoge prijzen én de snelle stijging, is de kans op een mismatch reëel. Als je te weinig energie hebt ingekocht, dan heb je een probleem."

Consumentenbond is bezorgd

Het valt de Consumentenbond op dat dit het tweede bedrijf is die aan vaste contracten probeert te tornen. "Wij maken ons zorgen. En we zien dat steeds meer bedrijven de variabele tarieven tussendoor verhogen", aldus Donat. Dat gebeurt normaal gesproken twee keer per jaar, in januari en in juli.

Donat heeft nog wel een tip voor consumenten die zo'n brief in de bus krijgen. "Geef aan dat je gedwongen bent om de schade op hen te verhalen als je ergens anders een contract moet afsluiten." Maar als een energieleverancier failliet gaat, zitten consumenten wel met de gebakken peren. "In de tussentijd zul je de energie ergens vandaan moeten halen."

Lees meer over
Energiecrisis