DUO levert data

Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij De Hypotheker

Door RTL Z··Aangepast:
© Harold VersteegStudieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij De Hypotheker
RTL

Wie een hypotheek afsluit via De Hypotheker, kan zijn studieschuld niet meer verzwijgen. Sinds kort is het voor hypotheekverstrekkers en -adviseurs mogelijk om data bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op te vragen, en daar gaat De Hypotheker gebruik van maken.

Vorige maand werd al bekend dat het mogelijk wordt voor hypotheekverstrekkers om gegevens over de studieschuld rechtstreeks bij DUO op te halen. Belangrijk is wel dat de klant daar zelf toestemming voor moet geven.

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag weer iets lastiger
Lees ook

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag weer iets lastiger

Maar dat laatste wordt bij De Hypotheker een vereiste. De hypotheekadviseur werkt namelijk met speciale app waarmee klanten de benodigde gegevens kunnen aanleveren. Om de hoogte van de studieschuld op te geven, moeten klanten ermee akkoord gaan dat de app de gegevens van DUO ophaalt, en zo kun je er niet meer omheen.

Verplicht

Hypotheekadviseurs moeten al jaren verplicht de studieschuld meenemen in het hypotheekadvies en klanten moeten daar ook eerlijk over zijn. Maar dat gebeurt vaak niet. De hoogte van je studieschuld heeft namelijk invloed op hoeveel je mag lenen van de bank. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.

Anders dan andere leningen en kredieten is de studieschuld niet bij het BKR geregistreerd. Hypotheekverstrekkers konden dus wel vragen naar de schuld, maar niet checken of het klopte wat aanvragers hen meldden. 

"We zijn erg blij dat wij de studieschuld nu standaard kunnen meenemen in alle hypotheekaanvragen. Er zijn signalen die erop wijzen dat potentiële kopers de studieschuld steeds vaker verzwijgen om meer te kunnen lenen voor de aankoop van een woning", schrijft De Hypotheker.

Onverantwoord

En dat is onwenselijk, want daardoor kan het zo zijn dat de maandelijkse lasten van huizenkopers te hoog worden. Het geld dat je kwijt bent aan het aflossen van je lening, kan niet gebruikt worden om je hypotheek mee te betalen, is de gedachte. 

Het verzwijgen van de studieschuld kan een huizenkoper ook op een andere manier in de problemen brengen. Als je een huis hebt gekocht met Nationale Hypotheekgarantie en je moet daar onverhoopt gebruik van maken, dan vervalt je recht daarop als je je studieschuld hebt verzwegen. 

Banken nog niet zo ver

De banken zijn nog niet zover als De Hypotheker. Rabobank en ING lieten weten klanten niet te gaan verplichten om de DUO-gegevens te laten delen met de bank. ABN Amro overweegt nog of het beleid wordt aangepast.

Lees meer over
De HypothekerStudieschuldHypotheekNationale Hypotheek Garantie