DUO-data opvraagbaar

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag weer iets lastiger

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Hans van RhoonStudieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag weer iets lastiger
RTL

Starters op de woningmarkt die hun studieschuld willen verzwijgen voor de bank, krijgen het mogelijk nog iets moeilijker. Sinds deze week kunnen banken direct data van DUO opvragen. Daar moet je trouwens wel toestemming voor geven.

Er werd al jaren gewerkt aan een koppeling tussen de gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs en hypotheekverstrekkers. Banken willen dat graag, zodat ze betrouwbare gegevens hebben over de studieschuld van een hypotheekaanvrager.

Leugentje vaak onbestraft

Het is nu al zo dat je eerlijk moet zijn over je studieschuld. Dat weegt de hypotheekverstrekker mee bij de beoordeling van hoeveel je kan lenen. Maar tot nu toe konden ze er eigenlijk nooit achter komen of je de waarheid sprak.

DUO-leningen worden namelijk niet bij het BKR geregistreerd. Dat is nog steeds niet zo, maar banken kunnen vanaf nu wel informatie van DUO krijgen via een tussenpartij. Daar kleeft nog wel een 'maar' aan: je moet als hypotheekaanvrager wel toestemming geven aan de bank of andere hypotheekverstrekker om de data op te vragen.

Advies AFM: registreer studieschuld bij BKR
Lees ook

Advies AFM: registreer studieschuld bij BKR

Dat klinkt vrijblijvend, maar banken overwegen dat ook als voorwaarde te stellen bij de hypotheekaanvraag. "We gaan met de leden in beraad over wat dit gaat betekenen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. Of het geven van toestemming een harde voorwaarde wordt, durft hij nog niet te zeggen.

Iemand op zijn blauwe ogen geloven

"Maar we pleiten al lang voor een manier om de studieschuld te verifiëren. Niet om te pesten, maar omdat we mensen moeten beschermen tegen overkreditering."

ABN Amro wil er voorlopig niet veel meer over kwijt dan de NVB. Een woordvoerder laat weten dat er wordt overlegd over de vraag 'of we mensen op hun blauwe ogen blijven geloven' of dat er toch een verplichting komt om de gegevens te delen met de bank, als voorwaarde voor een hypotheek.

ING speelt nog niet met die gedachte, zo laat de bank weten. Wel zou de bank graag hebben dat toestemming überhaupt niet nodig is om de gegevens in te mogen zien.

Af van de vrijblijvendheid

"Idealiter zou het niet afhankelijk moeten zijn van wel of geen toestemming van de klant, omdat het nu nog steeds de mogelijk blijft om de studielening te verzwijgen waarmee een voordeel kan worden behaald ten opzichte van een klant die het wel eerlijk opgeeft."

Rabobank zit op hetzelfde spoor. De bank benadrukt een klant niet te kunnen verplichten om toestemming te geven voor het inzien van DUO-gegevens, maar geeft wel aan te onderzoeken hoe het om wil gaan met de nieuwe ontwikkelingen en hoe te handelen als een aanvrager geen openheid wil geven.

Precieze cijfers over het aantal studieleningverzwijgers heeft de NVB nu niet, maar uit een onderzoek dat de vereniging in 2019 liet uitvoeren, bleek dat 1 op de 7 starters zijn studieschuld niet eerlijk vermeldt.

Studieschuld verzwijgen kan voor problemen zorgen

Het gevaar daarvan is tweeledig: in de eerste plaats kan het zo zijn dat je te veel geld kwijt bent aan vaste lasten om alles te kunnen betalen. Maar het schenden van de voorwaarden van de bank, brengt ook andere risico's met zich mee. Zo vervalt bijvoorbeeld het recht op NHG, als later blijkt dat je toch een verzwegen schuld bij DUO hebt.

Lees meer over
RabobankABN AMROING BankDUOHypotheekNationale Hypotheek GarantieStudieschuldWoningmarkt