Maak student bewust van studieschuld: '40.000 euro is geen uitzondering meer'
Deze week is de Nationale Schuldenteller gelanceerd. Daarop is te zien hoe hoog de studieschuld van alle WO- en HBO-studenten in totaal is en hoeveel deze iedere dag oploopt. Volgens FNV Young & United is het goed om studenten hiervan bewust te maken, want veel van hen steken de kop in het zand.
Pieter woont met zeven anderen in een studentenhuis in Delft. "Ik leen zelf maximaal", vertelt hij aan EditieNL. "Dat komt neer op 1085 euro per maand." Hij deelt een huis met zeven huisgenoten. Vier daarvan lenen ook geld. "De meeste zo'n 300 euro per maand. Niemand in huis heeft een bijbaan, behalve ikzelf. De studenten die niet lenen krijgen geld van hun ouders."
"Ik merk dat iedereen in mijn omgeving er best open over is dat hij of zij geld leent. Vaak gaat dat wel gepaard met een boer-met-kiespijnlach, maar ik merk dat de onmacht vaak overheerst. Ik onderhoud mezelf met mijn lening en verdien bij om bijvoorbeeld op vakantie te kunnen."
Confrontatie
FNV Young & United is de Nationale Schuldenteller gestart om in beeld te brengen "hoe bizar hoog de totale studieschuld is", vertelt voorzitter Bas van Weegberg. Op dit moment staat de teller op ruim 21 miljard euro.
"We zijn sinds 2019 bezig met de campagne en hebben vorig jaar 5000 studenten ondervraagd waar ze tegenaan lopen", Van Weegberg. "Iets wat we veel terug horen is dat er een taboe is. Mensen willen niet geconfronteerd worden met de schulden die ze hebben. Dit levert ook tijdens het studeren een boel stress op omdat de schuld blijft oplopen."
Volgens Van Weegberg zijn de schulden van veel studenten ontzettend hoog. "Een schuld van 40.000 euro is inmiddels geen uitzondering meer." Daarom kijken veel studenten volgens hem liever niet hoe hoog het bedrag is opgelopen.
Van Weegberg vindt dat schuldenvrij afstuderen weer mogelijk moet worden. "De huidige situatie is niet goed voor de mentale gezondheid van studenten." In verband met de coronacrisis hoopt FNV Young & United ook op een kostenvrij studiejaar voor studenten die dit nodig hebben. "Het is fijn dat er inmiddels een motie voor is aangenomen."