Maaike lost haar torenhoge studieschuld in 2 jaar af: 'Ik biecht al mijn fouten op'
Een studieschuld van vijf cijfers die ook nog eens begint met een 5. Lang vormde dit bedrag voor journalist, alleenstaande moeder én 'studieschuldbezitter' Maaike Wind een blok aan het been. Maar sinds ze begin 2019 besloot de restschuld binnen twee jaar af te lossen, is ze alleen maar fanatieker geworden. "Nu wil ik anderen helpen die in hetzelfde schuitje zitten. Ik weet precies hoe je je voelt."
"Hoi. Ik ben Maaike. Studieschuldbezitter. Aangenaam." Op 8 oktober 2019 post Maaike Wind (38) haar eerste bijdrage op Instagram onder de noemer fuckdiestudieschuld. Zo. Boem. Vanaf dat moment mag de hele wereld het weten. En haar directe omgeving. "Tot die tijd wisten zelfs mijn ouders niet hoe hoog mijn studieschuld was."
Om precies te zijn: Maaikes schuld was maar liefst 51.759 euro en 61 cent. Hoe het zo ver heeft kunnen komen? "Tja, zoals zo vaak gebeurt: naïef als ik als 18-jarige was, realiseerde ik me niet hoe hoog mijn studieschuld zou gaan worden en hoe lastig het aflossen zou zijn. Voor mijn studie culturele antropologie ben ik twee keer een periode in het buitenland geweest – in Guatemala en in Cuba. Ik woonde op kamers in Utrecht en wilde een steeds mooiere en dus duurdere kamer. En daarnaast vond ik het heel fijn om uit te gaan en in de supermarkt alles te kopen wat ik lekker vond. Dat ik dit niet allemaal kon bekostigen van mijn bijbaantjes, maakte niet uit, want 'een studieschuld is de meest gunstige lening die er bestaat', toch?"
Na haar studie in Utrecht volgt nog een master journalistiek in Groningen. "Toen ik lang geleden een keer durfde in te loggen om te zien hoe hoog mijn schuld was en zag dat die begon met een '5', moest ik natuurlijk wel even slikken. Maar ik dacht: 'Ik verdien straks geld, dan komt het vast wel goed.'" Maar langzaam maar zeker begint de hoge schuld haar toch parten te spelen. "Ik schaamde me. Als er over studieschuld werd gesproken en iemand zei dat hij zeker 20 duizend euro schuld had, dan zei ik snel: 'Jahaa, ik ook zoiets'."
Het aflossen gaat in Maaikes ogen veel te langzaam. "Hoe ouder ik werd, hoe vervelender ik die schuld vond. Zo kon ik bijvoorbeeld geen huis kopen. Dat begon me steeds meer te frustreren, maar ik dacht dat ik niet anders kon dan er 20 jaar over doen. Ik zat echt klem voor mijn gevoel."
Aflossen en zwanger
Dat verandert als Maaikes wens om moeder te worden concrete vormen begint aan te nemen. "Dat ik een kindje wilde is eigenlijk het begin geweest van dit hele avontuur", zegt Maaike. "Ik wilde heel graag moeder worden maar ik ben alleen en moest dus via een fertiliteitskliniek proberen zwanger te worden. De zorgverzekering dekt een groot deel van de kosten van dat traject, maar niet alles. Om in een korte tijd een paar duizend euro bij elkaar te krijgen, ben ik toen budget gaan bijhouden. Toen ik dat bedrag tot mijn verrassing heel gemakkelijk bij elkaar had, dacht ik: 'Als dit lukt, waarom ga ik dan niet ook aan de slag met het sneller aflossen van mijn studieschuld?'"
De knop gaat om: begin 2019 is er nog 33 duizend euro over van haar schuld en Maaike stelt zichzelf het doel om die in twee jaar tijd af te lossen, extra snel dus. "Ik was vastbesloten: ik ga alles op alles zetten om dat doel te halen. Ik werd steeds fanatieker." Om het doel extra uitdagend te maken: Maaike is op dat moment een half jaar zwanger van haar eerste kindje.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Als je zwanger bent en net moeder bent, kun je natuurlijk heel makkelijk heel veel geld uitgeven. Maar dat hoeft helemaal niet, zo heb ik ervaren. Ik heb heel veel kleren en spullen gekregen en geleend van mensen die me wilden helpen”, zegt Maaike. Dat was niet de enige meevaller. Maaike dacht dat het 'twee helse jaren' zouden worden, twee jaar afzien, maar elke maand groeit haar zelfvertrouwen en begint ze het aflossen zelfs steeds leuker te vinden. "Ik dacht: hoe tof is dit?! Ik voelde me lichter, de donkere wolk was weg, ik besefte nog maar eens hoe fijn mijn familie en vrienden zijn en tweedehandswinkels zijn veel leuker dan ik had verwacht."
En zoals Maaike zijn er velen: "Een vergeten groep mensen die zich ook schaamt voor hun studieschuld." Deze groep wil Maaike nu helpen. Door heel eerlijk op haar Instagram en blog Fuck Die Studieschuld uit te doeken te doen hoe ze aflost, wat ze daarvoor doet en vooral laat, maar ook door middel van een cursus die ze heeft ontwikkeld: de Get Your Shit Together Aflostraining.
Weg bij de krant
Maaike: "Ik kreeg zoveel positieve reacties op mijn blog en vragen van mensen die met hetzelfde probleem zitten, dat het idee van een training steeds concreter werd. Ook voor deze generatie studenten – voor wie een schuld van 80 of 100 duizend euro echt geen uitzondering meer is - is nog steeds niet duidelijk hoe je het tijdens je studie financieel moet aanpakken. Iets dat ik ook graag tijdens mijn studie had geleerd. Het helpt natuurlijk dat ik weet hoe het is om diep in de schulden te zitten. Ik biecht al mijn fouten op en ben daardoor deskundige geworden. Van iets heel negatiefs ben ik nu langzaam mijn werk een het maken."
Begin augustus zegt Maaike haar baan op als journalist bij het Dagblad van het Noorden. "Ik had toen 12,5 jaar bij de krant gewerkt en vond het tijd worden voor iets anders. Ik had bovendien al heel lang zin om een eigen bedrijf te beginnen maar die droom werd steeds aan de kant geduwd vanwege die schuld. Maar toen het aflossen zo voorspoedig ging, dacht ik ineens: 'Ik geloof dat ik dit wél kan.' Toen de krant een vrijwillige vertrekregeling aanbood, was het moment daar om daadwerkelijk haar baan op te zeggen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In juni vond de eerste aflostraining plaats, inmiddels hebben al 115 mensen Maaikes training gevolgd. "Ik zie een grotere cursus voor me die ik nu stap voor stap aan het ontwikkelen ben én coaching in kleinere groepjes. Ook heb ik net een YouTube-kanaal gelanceerd."
En die van haarzelf? Die staat inmiddels op nog maar 6 duizend euro. "Die ga ik voor eind 2020 aflossen. Daar twijfel ik geen seconde aan", zegt Maaike zelfverzekerd. Maar dat betekent niet dat Maaike vanaf 2021 weer met geld gaat smijten. "Nee, ik weet door deze ervaring een aantal dingen zeker: ik ga nooit meer nieuwe kleren kopen. Een dure nieuwe winterjas van 200 euro? No way! Er is zoveel kleding gemaakt, ik kan alles tweedehands vinden. En ik wil wellicht een koophuis, maar dan wel met een hypotheek die ik in maximaal 15 jaar ga aflossen. En ik neem nooit meer een gewone lening."
Zo los je snel je schulden af – tips van Maaike
- Weet dat het mogelijk is. "Dat klinkt simpel maar dit is een hele belangrijke. Als ik eerder YouTube-filmpjes keek waarin mensen lieten zien hoe ze bespaarden, dacht ik: 'dit gaat niet over mij'. Maar toen de knop eenmaal om was, wist ik dat ik ook kan besparen. Zelfs extremer dan ik al deed, bijvoorbeeld door anti-kraak te gaan wonen."
- Ga budgetteren, oftewel beslis vooraf wat je met je geld wilt doen. "Wat wil je met je salaris doen? Gebruik je dertiende maand en je vakantiegeld om af te lossen. Probeer zo min mogelijk nieuwe dingen te kopen en als je iets koopt, doe dat heel bewust: heb je die nieuwe broek van 50 euro echt nodig? Hoe krijg je je energierekening omlaag?"
- Meld je af voor alle nieuwsbrieven. "Denk niet aan kopen, en dat gaat makkelijker als je niet continu met nieuwe, mooie spullen wordt geconfronteerd. Bescherm je privacy, neem een ad blocker zodat je minder advertenties ziet."
- Experimenteer. "Wat voor mij goed werkt om te besparen hoeft niet voor jou te werken en vice versa."
- Ga kritisch door je huis en blijf dat doen. "Ik ben nu al ruim anderhalf jaar bezig maar vind nog steeds dingen in huis die ik op Marktplaats kan verkopen, terwijl ik echt niet zoveel rommel had. Laatst stapte ik weer mijn keuken in op zoek naar vijf dingen die ik niet gebruik. Binnen no time had ik ze."