Verzuim

Uitval gestrest personeel kost werkgevers miljarden per jaar

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© iStockUitval gestrest personeel kost werkgevers miljarden per jaar
RTL

Niet naar je werk kunnen door stress en vermoeidheid. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van burn-out klachten. Het levert werkgevers een almaar stijgende kostenpost op van inmiddels meer dan 3 miljard euro.

In 2019 kostten burn-outklachten en ander stressgerelateerd verzuim werkgevers zo'n 3,2 miljard euro, becijferde TNO. In 2018 was het nog 100 miljoen euro minder en in 2017 kwam het uit op 2,8 miljard euro. 

Het bureau doet (twee)jaarlijks onderzoek onder enkele duizenden werkgevers en werknemers. Vorig jaar hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten, iets minder dan het jaar ervoor (1,3 miljoen). De cijfers laten volgens TNO zien dat de situatie tijdens de pandemie niet per se is verslechterd, maar wel dat aandacht voor het onderwerp nodig blijft.

Hybride werken

"Een fundamenteel andere benadering is nodig om het tij te keren", vindt Dorothé van den Aker, coördinator van de landelijke Week van de Werkstress die deze week plaatsvindt. Volgens haar zou onder andere gekeken moeten worden naar hoe en waar het werk gedaan kan worden om tot een betere balans te komen. 

Hybride werken, waarbij een deel van de tijd vanuit huis wordt gewerkt, kan een deel van de oplossing zijn om de druk te verlagen, zonder aan productiviteit in te boeten. 

Meer dan helft bedrijven doet niets aan hybride werken
Lees ook

Meer dan helft bedrijven doet niets aan hybride werken

Werkdruk

Bij een derde van alle verzuimgevallen wordt werkdruk of werkstress nu als reden voor het verzuim gegeven. Vorig jaar werden er zo 9,4 miljoen ziektedagen opgenomen door werkstress. Het betekent omgerekend een kostenpost van 9300 euro per werknemer, aldus de onderzoekers van TNO.

Opvallend is dat minder mensen inmiddels vinden dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Vorig jaar was dat 37 procent van de onderzochte groep, een jaar eerder was het nog 44 procent. Dat hangt mogelijk samen met de pandemie en het meer thuiswerken. Werknemers geven bij TNO aan dat de werk-privé balans het afgelopen jaar verbeterde. 

De kosten voor verzuim hangen samen met hoeveel mensen er uitvallen, hoe lang ze uitvallen en de hoogte van hun loon. "We berekenen de kosten aan de hand van loondoorbetaling bij verzuim", vertelde TNO-onderzoeker Wendela Hooftman eerder. In 2019 stegen de loonkosten en daarom ook de verzuimkosten.

Eerder voorspelden verschillende kenners dat burn-outklachten mede door het coronavirus vaker op de loer liggen. Dat de cijfers nu dalen, zegt volgens TNO niet alles. Uit recent onderzoek van maart van dit jaar, tijdens de lockdown, bleek juist dat stress weer was toegenomen bij een grote groep werknemers, ook onder thuiswerkers. Hiernaar wordt nog verder onderzoek gedaan.

Lees meer over
StressBurn-outBeter werkenCarrièreThuiswerken