Maar of het helpt?

Amerikanen geven miljoenen vaten olie vrij vanwege hoge benzineprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© SIPAAmerikanen geven miljoenen vaten olie vrij vanwege hoge benzineprijs
RTL

In een poging om de torenhoge brandstofprijzen te temperen gaat de VS zijn strategische oliereserves aanboren. Door 50 miljoen vaten extra op de markt te brengen moeten uiteindelijk de prijzen aan de pomp dalen.

Het Witte Huis maakte vanmiddag bekend dat ook India, Japan, China, Zuid-Korea en het VK een deel van hun strategische voorraad gaan aanspreken om de olieprijs, en daarmee dus ook de benzineprijs, te drukken.

Prijs stijgt door herstel

De stap onder leiding van de Amerikanen is een reactie op wat door de VS gezien wordt als de onwil van OPEC+, de club van olie-exporterende landen en Rusland, om genoeg olie op te pompen om aan de groeiende vraag te voldoen.

Wereldwijd is de vraag naar olie dit jaar gigantisch gegroeid nu de economieën weer volop draaien. Dat betekent meer (vracht)verkeer, meer scheepvaart en meer luchtvaart. Voor al die zaken is olie nodig en dat drijft de prijs op.

80 dollar voor een vat

Een vat olie kost nu zo'n 80 dollar (71 euro). Dat is ruim drie keer zoveel als aan het begin van de pandemie. Dat vertaalt zich ook in hogere prijzen aan de pomp.

In Nederland kost een liter benzine langs de snelweg inmiddels 2,14 euro. In de VS kost een liter omgerekend nog geen 80 cent, maar voor Amerikanen is dat spectaculair hoog.

Nederland stopt toch met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas
Lees ook

Nederland stopt toch met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas

Reden genoeg voor president Biden dus om naar zeer onconventionele maatregelen te grijpen. Die slaat zich vandaag al op de borst dat zijn plan werkt. In een persbericht van het Witte Huis staat dat de olieprijs de afgelopen weken al met zo’n 10 procent is gedaald, alleen al door gesprekken te voeren met andere landen over het gebruik van de reserves.

OPEC aan zet

Maar of de stap ook echt gaat helpen is onzeker, zegt olie-expert van ABN Amro Hans van Cleef. "Of het echt zoden aan de dijk zet voor de langere termijn is maar de vraag."

Het is helemaal niet uitgesloten dat de OPEC besluit om juist minder op te gaan pompen, omdat er meer olie op de markt wordt gebracht, vertelt Van Cleef. Als die tegenreactie er komt, wordt een eventueel prijseffect teniet gedaan.

Mogelijk weten we volgende week al wat de OPEC gaat doen. De club overlegt dan over hoeveel olie de leden op gaan pompen de komende maanden.

Lees meer over
Joe BidenHans van CleefOlieprijsOlie