Vrije val munt gestopt

Emiraten schieten Turkse economie te hulp met fonds van 8,9 miljard

Door RTL Z··Aangepast:
© AP Photo/Burhan OzbiliciEmiraten schieten Turkse economie te hulp met fonds van 8,9 miljard
RTL

De Verenigde Arabische Emiraten gooien een reddingsboei uit voor de noodlijdende Turkse economie. Net op het moment dat de Turkse lira gigantisch in waarde daalt, kondigden de landen een serie deals aan, waaronder een investeringsfonds van 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) voor Turkije. 

De deal komt goed uit voor de Turkse president Tayyip Erdogan. In een paar dagen tijd verloor de Turkse lira 20 procent waarde ten opzichte van de euro. Daardoor dreigt het leven in Turkije onbetaalbaar te worden voor veel mensen. 

Geld minder waard

Die ontwaarding van geld, ook wel inflatie genoemd, is een direct gevolg van acties van Erdogan die druk zet op de Turkse centrale bank om de rente te verlagen. Dat gebeurde vorige week opnieuw.

Als gevolg van het verlagen van de rente wordt het lenen van geld goedkoper en dat zou voor economische groei kunnen zorgen. Maar de keerzijde is dat het goedkoper maken van leningen er ook voor zorgt dat er meer geld beschikbaar komt in de Turkse economie, waardoor de inflatie hard kan oplopen. 

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'
Lees ook

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'

Vrije val lira tijdelijk gestopt

De vrije val van de lira is nu in ieder geval tijdelijk gestopt. De waarde steeg zo'n 7 procent ten opzichte van de euro nadat er een aantal deals werden getekend door de Verenigde Arabische Emiraten om miljarden te investeren in de Turkse economie. 

Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, was in Ankara om de afspraken te bekrachtigen. Er wordt onder andere geïnvesteerd in Turkse techbedrijven en er werd een deal getekend voor samenwerking op het gebied van havens en logistiek, bericht Reuters. Daarnaast wordt er geld gestoken in energie- en infrastructuur. 

"Ik kijk ernaar uit om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen die onze twee naties ten goede komen en onze wederzijdse ontwikkelingsdoelen bevorderen", zei de kroonprins na afloop van de ontmoeting op Twitter. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Inflatie komt waarschijnlijk terug

De vraag is of de miljardendeals langdurig een positief effect gaan hebben op de waarde van de lira. 

Waarschijnlijk is dit niet het geval, zegt Paul Jackson, onderzoeker bij Invesco, een bedrijf dat investeringen van grote klanten begeleidt. De kans is groot dat de lira in de komende maanden nog verder wegzakt, zegt hij tegen The Guardian

Met een inflatie van 20 procent en een stijging van de huizenprijzen van 35 procent is er genoeg reden voor zorgen. Het keer op keer verlagen van de rente door de centrale bank zal er ook voor zorgen dat de inflatie hoog blijft, zegt Jackson. "Dat bij elkaar betekent dat wat de president aan het doen is gevaarlijk en schadelijk is voor de economie." 

Ook in Nederland wordt het leven duurder door inflatie. In deze video zie je hoe dat zit.
Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganInflatieTurkije