14.000 klanten

Anode Energie wankelt door hoge energieprijzen, wil faillissement aanvragen

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© Patricia Rehe / ANP / Hollandse HoogteAnode Energie wankelt door hoge energieprijzen, wil faillissement aanvragen
RTL

Energiemaatschappij Anode Energie vraagt binnenkort bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, kondigt het bedrijf aan. De onderneming uit Barendrecht heeft zo'n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik.

Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, meldt het bedrijf in een persbericht. Daardoor moest het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.

Ingekochte energie niet geleverd

Het bedrijf meldt dat het zich wel had ingedekt tegen sterke prijsstijgingen op de energiemarkten, maar dat uitblijvende leveringen voor problemen zorgden. 

Het bedrijf had niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis. 

Vierde maatschappij die omvalt

Anode Energie is al de vierde energiemaatschappij in korte tijd die omvalt. Eerder kwamen Enstroga en Welkom Energie in de problemen door de hoge energieprijzen. Bij Allure Energie was een faillissement onafwendbaar door een interne strijd tussen aandeelhouders van het bedrijf. 

Die ruzie liep zo hoog op, dat de rechter er aan te pas moest komen. 

Kleine energieleverancier Allure Energie valt om door interne ruzie
Lees ook

Kleine energieleverancier Allure Energie valt om door interne ruzie

Mogelijke strop voor klanten

Anode Energie heeft de Autoriteit Consument & Markt geïnformeerd (ACM) over de aanstaande aanvraag van het faillissement. De toezichthouder moet de kleinere klanten van het bedrijf dan onderbrengen bij andere energiemaatschappijen. 

De ondergang van hun energieleverancier kan de klanten nog best een strop opleveren, bijvoorbeeld doordat zij hun al betaalde voorschotten niet meer terug krijgen. En verder is de kans zeer groot dat ze bij hun nieuwe leverancier een stuk meer moeten gaan betalen dan nu, vanwege de gestegen energieprijzen. 

De 14.000 klanten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze worden afgesloten van energie. Als de rechter het bedrijf ook echt failliet zal verklaren, zal een curator op zoek gaan naar een ander bedrijf dat de klanten wellicht wil overnemen. Als dit niet lukt, zal de ACM de klanten verdelen over alle andere leveranciers. 

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergiecrisis