Hoge inkoopprijzen

Wat als je energieleverancier failliet gaat?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPWat als je energieleverancier failliet gaat?
RTL

In Engeland en België zijn verschillende energiebedrijven omgevallen. In Nederland zijn er ook vier bedrijven die het lastig hebben. Wat betekent het voor jou als je energieleverancier failliet gaat?

Volgens onderzoek van de Vastelastenbond zitten vier Nederlandse energieleveranciers in zwaar weer. Door de gestegen inkoopprijzen van energie en gas dreigen ze failliet te gaan. Daarnaast zijn er leveranciers die geen direct probleem hebben, maar het op termijn mogelijk wel lastig krijgen.

Risico

Dirk Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat het een kwestie van tijd is voordat er bedrijven om gaan vallen. "Alle leveranciers hebben het op dit moment moeilijk. Maar sommige van hen kunnen geen enkel tikje meer hebben", zegt hij tegen EditieNL. "Bedrijven die geen onderdeel van een groter concern zijn hebben een grotere kans om om te vallen."

Zo houd je de stijging van je energierekening beperkt (en dit helpt niet)
Lees ook

Zo houd je de stijging van je energierekening beperkt (en dit helpt niet)

Het inkoopbeleid van de leveranciers is van grote invloed op hoe slecht het gaat. "Vooral kleinere bedrijven kopen in voor de korte termijn en dan betaal je meer. Meestal gaat dit goed, maar op dit moment is het lastiger. Ze hebben de energie zelf al voor een vaste prijs verkocht, maar moeten nu dus voor een hogere prijs inkopen. Dan lijd je verlies. Elke dag kost de leveranciers op dit moment geld."

Inkoopprijzen

Hij ziet de situatie niet zo één twee drie verbeteren. "Misschien worden de inkoopprijzen op termijn goedkoper, maar daar is nu nog geen zicht op. Misschien is dit pas over een jaar of langer."

Stijgende prijzen

Ondertussen stijgen de energieprijzen ook voor de consument door. Sloot een gemiddeld huishouden in maart 2020 een contract af, dan betaalde het 534 euro voor een jaar. Eind september 2021 was dat bedrag gestegen tot 1282 euro.

Bron: Independer

Faillissement

Mocht jouw energieleverancier omvallen, dan hoef je niet meteen in paniek te zijn. "Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder gas of elektriciteit komt te zitten", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de toezichthouder. Zij zorgen dat je wordt ondergebracht."

Je bent je vooruitbetaalde bedragen wel kwijt. "Dat kan wel 100 tot 200 euro zijn. Als je je tarief hoger hebt ingesteld om het aan het einde van het jaar terug te krijgen, dan ben je ook dat geld kwijt. En in een enkel geval zijn mensen die een betalingsachterstand hebben de borg kwijt die zij hebben moeten betalen. De cashbackkorting verlies je ook."

Onderzoek Vastelastenbond

Vier energieleveranciers zitten krap bij kas. Zij hebben te weinig geld om dit soort prijsschommelingen op te vangen. Het gaat volgens de Vastelastenbond om Gewoon Energie, VanHelder, Welkom Energie en Fenor Energie. Het laatste bedrijf zegt in een reactie dat dit onjuist is en dat er geen reden tot zorg is.

Zes andere energieleveranciers – Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam – hebben nu nog genoeg geld in kas, maar kunnen volgens de Vastelastenbond in de problemen komen.

De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall hebben voldoende geld in kas om de klappen op te vangen. 
 

Oplossing

De Consumentenbond maakt zich hard voor een oplossing. "We zijn met de branche en de politiek gaan praten. We willen een garantiefonds, maar daar was geen politieke wil voor. Andere voorstellen leverden zij ook niet. Het staat nu weer op de agenda voor november."

Lees meer over
EnergieEnergierekeningEditie NL Link in bioEnergiecrisis