Stijgende kosten

Hanny kan energierekening niet betalen: 'Verwarming? Ik steek de kaarsjes wel aan'

·Aangepast:
© EditieNLHanny kan energierekening niet betalen: 'Verwarming? Ik steek de kaarsjes wel aan'
RTL

De gasprijzen schieten in rap tempo omhoog. We betalen bijna het dubbele ten opzichte van januari 2018. Hierdoor kampen mensen met betalingsproblemen. Maar wat moet er gebeuren voordat echt het gas wordt afgesloten? "Ik durfde lang geen hulp te vragen."

Een groot probleem voor Hanny Heuvelink uit Tilburg. Zij zit in de bijstand en kan de rekening bijna niet betalen. "Ik heb de verwarming zo min mogelijk aan om kosten te besparen. Gisteravond was het veertien graden in huis", zegt ze tegen EditieNL.

Kou

En dan valt het nu nog mee. In de winter is het bij haar thuis soms maar vijf graden. "Echt heel koud. Dan trek ik dikke truien en sokken aan, heb ik dekentjes over me heen en steek ik kaarsjes aan. Ik zet de verwarming eigenlijk alleen maar aan om te zorgen dat de leidingen net niet bevriezen", zegt Hanny.

Hoge gasprijzen raken ook de industrie snoeihard
Lees ook

Hoge gasprijzen raken ook de industrie snoeihard

Het heeft een grote impact op haar leven. "Voor mezelf vind ik het niet eens zo erg. Ik leef al zo lang op deze manier dat ik niet anders meer weet. Maar ik kan hierdoor niemand bij mij thuis uitnodigen. Dat kan niet met deze temperatuur. Ik kan mensen toch niet in de kou laten zitten?"

Stijgende kosten

Hanny vindt het ongelofelijk dat de prijzen zo stijgen. "Als ik mijn kosten van dit jaar vergelijk met die van vorig jaar, schrik ik. Ik verbruik minder, maar betaal nu al meer."

Eén keer kwam het bijna zover dat haar gas werd afgesloten. Inmiddels krijgt ze hulp. "Dat heeft even geduurd, want ik schaamde me voor mijn situatie en durfde geen hulp te vragen. Ik ben nu heel blij dat er mensen zijn die over mijn schouders meekijken."

Je hoeft er volgens Sjaak Drinkenburg, jurist contractueel recht bij DAS, niet bang voor te zijn dat je gas op een dag zomaar ineens wordt afgesloten. "Er moet echt wel wat gebeuren voor het zover komt", zegt hij tegen EditieNL.

Betalingsregeling

Als je de rekening echt niet kan betalen moet je bij de gemeente aankloppen. Soms valt er met de leverancier nog wel iets te regelen. "Als je het goed aanpakt en goed onderbouwt, dan denken de leveranciers vaak mee en treffen ze een betalingsregeling. Een leverancier is er niet op gebrand om mensen in de financiële problemen te brengen. Wij zijn er om mensen daarbij te helpen."

Hij raadt mensen aan om op tijd bij de gemeente aan te kloppen als zij de rekening niet kunnen betalen. "Doe je dat allemaal niet en laat je het er op aankomen, dan hebben de energieleveranciers het recht om het gas af te sluiten."

Lees meer over
EnergieEditie NL Link in bio