Stijging gasprijs

Zo houd je de stijging van je energierekening beperkt (en dit helpt niet)

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesZo houd je de stijging van je energierekening beperkt (en dit helpt niet)
RTL

Door de hoge gasprijzen moeten we honderden euro's meer betalen voor onze energierekening. Er is echter een manier om de stijging iets te dempen. Loopt je contract binnen een paar maanden af? Sluit dan nu alvast elders een nieuwe overeenkomst af, want de prijzen stijgen dagelijks.

Het wordt een koude winter voor mensen met een kleine beurs. De verwarming lekker hoog zetten kan niet als je op je centen moet letten, doordat de gasprijs door een tekort aan gas flink is gestegen. 

 

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'
Lees ook

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

"Er zijn maar weinig manieren om de stijging van de energierekening te beperken", zegt Sanne de Jong, business unit manager bij Gaslicht.com, een site waar je energieprijzen kunt vergelijken.

Warme trui en korter douchen

"Je kunt natuurlijk een trui aandoen en je kunt je woning beter isoleren. Maar dat laatste kost ook veel geld. En je kunt korter douchen, maar meer dingen kun je niet doen om de hoeveelheid gas die je verbruikt te reduceren."

Wil je je huis verwarmen met een elektrische kachel in plaats van de centrale verwarming? Doe het niet, zo waarschuwt ze, tenzij je zonnepanelen hebt. "Verwarmen met elektriciteit kost veel meer dan verwarmen met gas. Bovendien zijn ook de stroomprijzen flink gestegen." 

250 euro per maand

Wat wel kan helpen om de kosten te reduceren: zorgen dat je zo min mogelijk betaalt voor je gas en licht per kuub en per kWh. Dagelijks stijgen de kosten.

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh stroom en 1500 kubieke meter gas) kon volgens berekeningen van Gaslicht.com eind juni nog een vast contract voor 1 jaar afsluiten voor een bedrag van 2006 euro. Dat is in september opgelopen naar 2570 euro en zal per oktober richting de 3000 euro gaan. "Dat komt neer op een energierekening van 250 euro per maand."

Gouden tip

Als je van energieleverancier wisselt, hoef je dat niet pas te doen als je contract bij de oude leverancier afloopt. Afhankelijk van het bedrijf kun je 75 dagen tot zes maanden van tevoren wisselen, weet De Jong. "Je kunt dus nu alvast een contract afsluiten voor een contract dat in december ingaat. Maar dan sluit je het af voor de huidige prijzen en dat is veel gunstiger dan de prijs die in december zal gelden", zegt zij. 

Nu alvast een contract afsluiten als je oude overeenkomst pas over een half jaar afloopt, raadt ze niet aan. "Dat is waarschijnlijk niet gunstig want in het voorjaar dalen de gasprijzen weer."

Alleen mensen met een langlopend contract met vaste tarieven ontspringen de dans. Moet je dan nu een contract voor drie jaar afsluiten? "Dat adviseer ik niet, naar verwachting zijn de prijzen over 3 jaar weer lager. Een contract voor één jaar is beter."

De euro's die we betalen aan onze energieboer gaan niet alleen op aan het verbruikte stroom en gas. Dat is juist maar een klein deel van de kosten.

Je betaalt ook honderden euro's aan beheerkosten van het netwerk voor gas en elektriciteit. Daarnaast heft de overheid belasting over iedere kWh stroom en kubieke meter gas die je verbruikt. De overheid wil mensen zo stimuleren om bewust om te gaan met energie.

Energiebelasting

Die energiebelasting is de laatste jaren flink verhoogd. De Jong: "In 2016 betaalde je inclusief btw 30,45 cent per kuub gas aan belasting. Nu is dat al 42,18 cent en volgend jaar is het 43,95 cent." Om te voorkomen dat mensen letterlijk in de kou zitten omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen, zou de overheid die energiebelasting moeten verlagen, meent ze.

"Het kabinet moet ingrijpen. Die belasting is er om te zorgen dat mensen geen energie verspillen, maar met de huidige gasprijzen is er toch niemand die dat doet. Verlaag die belasting of schaf het af", zegt De Jong. 

Lees meer over
EssentEnecoNAMGasunieEnergierekeningGaswinningEnergieDuurzaamheidEnergiecrisis