Stijgende prijzen gas en stroom

375 miljoen euro voor lagere energiebelasting, is dat genoeg?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Patricia Rehe / ANP / Hollandse Hoogte375 miljoen euro voor lagere energiebelasting, is dat genoeg?
RTL

Vannacht is in de Tweede Kamer besloten om in totaal 375 miljoen euro uit te trekken voor een lagere energiebelasting voor consumenten. Is dat genoeg om huishoudens die problemen hebben om hun stijgende rekening te betalen uit de zorgen te helpen?

"Niet veel meer dan symbolisch, een druppel op een gloeiende plaat", zo omschrijft Tomas Bleker, energiespecialist van prijsvergelijker Pricewise de maatregel

Er is nog niet bekend hoe de 375 miljoen euro voor huishoudens wordt besteed, zegt hij, maar hij denkt dat er vanwege de eenvoud voor gekozen wordt meer korting te geven op de energiebelasting. 

Via de 'vermindering energiebelasting' is een belastingverlaging ingevoerd omdat de politiek een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Daarover betaal je dan ook geen belasting. 

Betalen energierekening probleem in half miljoen huishoudens
Lees ook

Betalen energierekening probleem in half miljoen huishoudens

Als de belastingvermindering voor iedereen gelijk zal zijn, dan komt dat bij de huidige ruim 8 miljoen huishoudens neer op circa 46 euro per huishouden per jaar.

'Niet effectief en niet genoeg'

"Het geld komt dus ook terecht bij consumenten die geen problemen hebben om hun energierekening te betalen. Dat maakt de regeling dus minder effectief. En voor de Nederlanders die het geld wél nodig hebben zal het juist niet genoeg zijn", aldus Bleker.

Hogere belasting én stijgende energieprijzen

Eerder berekende Pricewise dat de energiebelasting in 2022 ongeveer 16 euro hoger zal uitvallen dan in 2021. "Dat lijkt niet veel, maar het komt bovenop de stijgende energieprijzen."

De 'vermindering energiebelasting' is over 2021 461 euro per huishouden, ongeacht of je zowel gas en stroom verbruikt, of alleen stroom. Met Prinsjesdag is aangekondigd dat dit bedrag volgend jaar met 1 euro zal worden verhoogd. "Maar ik vermoed dat daar nog wat bijkomt", zegt Bleker.

550.000 huishoudens

Het besluit om de energiebelasting met 375 miljoen euro te verlagen komt nadat gisteren onderzoeksinstelling TNO in een rapport bekendmaakte dat er in Nederland 550.000 huishoudens zijn die door de stijgende gasprijzen moeite hebben om hun energierekening te betalen. Volgens hen kan dat aantal de komende tijd nog stijgen.

De laatste tijd ontstond onrust over de stijgende energieprijzen. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de snel stijgende prijzen van energie, bleek vorige week.

'Isoleren is dé oplossing'

"Ik kan wel begrijpen dat de politiek iets gaat doen aan de zorgen over stijgende gasprijzen, maar dat is maar tijdelijk. De oplossing is het verduurzamen van woningen", zegt Peter Mulder, senior wetenschapper en één van de opstellers van het TNO-rapport.

"Inzetten op meer isoleren lijkt logischer", beaamt ING-econoom Marten van Garderen. 

"Er is meer geld nodig, ook om tussen organisaties beter samen te werken en kennis te delen op het gebied van isoleren. Dan hoeven niet alle woningcorporaties zelf het wiel uit te vinden", vindt Mulder. "Veel woningen van een bepaald type zijn hetzelfde, of ze nu in Groningen staan, of in Breda. Er zijn alleen verschillende eigenaren."

Ook het mkb krijgt overigens een tegemoetkoming voor de hogere energieprijzen. Daarmee is voor volgend jaar 125 miljoen euro gemoeid.

Italië

Ook de Italiaanse overheid trekt geld uit om huishoudens tegemoet te komen nu de energieprijzen zo stijgen. Het gaat om meer dan 3 miljard euro. Daarmee moeten meer dan 5,5 miljoen consumenten met een laag inkomen en zo'n 6 miljoen mkb-bedrijven worden geholpen.

Als er geen maatregelen worden genomen, dan zullen de elektriciteitsprijzen in het komende kwartaal met 40 procent stijgen en die van gas met 30 procent, schrijft persbureau Reuters.

Lees meer over
EnergieBelastingItalië