Voedselprijzen stijgen nog harder

Turkse inflatie als een raket omhoog: 36 procent op jaarbasis

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPTurkse inflatie als een raket omhoog: 36 procent op jaarbasis
RTL

Het leven in Turkije wordt in ongekend tempo duurder. In een jaar tijd stegen de kosten van diensten en producten gemiddeld met maar liefst 36 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van het Turkse statistiekbureau.

Voedsel 44 procent duurder

Turkije kampt al lange tijd met hoge inflatie, sterk stijgende prijzen voor consumenten dus. Maar in december ging het helemaal hard. In slechts een maand tijd werd het leven in Turkije 13,6 procent duurder, waarmee de jaarinflatie naar 36 procent werd gestuwd. Het hoogste niveau in bijna twintig jaar.

Een astronomisch hoog percentage, maar bij het boodschappen doen is het zelfs nog erger. De prijzen van voedsel en non-alcoholische dranken stegen volgens het statistiekbureau in een jaar tijd met 43,8 procent.

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'
Lees ook

Turkse lira valt, leven wordt onbetaalbaar: 'Zaakjes verdwijnen, het geld is op'

Wie de taxi, het vliegtuig of het ov geregeld pakt, wordt nog harder geraakt. Transportdiensten werden 53,6 procent duurder 12 maanden tijd.

Lira gezakt

Dat alles zo snel duurder wordt, komt onder andere doordat de Turkse lira hard daalt in waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de euro en de dollar, wat weer een gevolg is van het onorthodoxe Turkse economisch beleid. De lira verloor afgelopen jaar meer dan 40 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro en de dollar.

Dat drijft ook de prijzen op die consumenten moeten betalen in de winkels en voor diensten. Alles wat uit het buitenland moet komen, wordt immers veel duurder. Dat heeft ook weer zijn weerslag op spullen die gewoon in Turkije worden gemaakt. Het leven van de bakker wordt namelijk ook duurder, dus zal hij ook zijn prijzen omhoog moeten gooien, om maar eens wat te noemen.

Rente verlaagd

Dat het nu zo uit de hand loopt in Turkije, is een direct gevolg van het beleid van president Erdogan. Hij staat er namelijk op dat de rente wordt verlaagd, wat dus ook meerdere keren is gebeurd afgelopen jaar.

Lagere rente maakt lenen makkelijker en is daarom doorgaans goed voor economische groei, de prioriteit van Erdogan. Maar lage rente zorgt ook voor extra inflatie. Zie het zo: als het lenen van geld goedkoper wordt, komt er meer geld in omloop. En als er meer geld in omloop  komt, daalt de waarde van het geld. Ofwel: hogere prijzen aan de kassa.

In tijden van hoge inflatie raden vrijwel alle economen dan ook aan om de rente juist te verhogen. Dat gebeurt dus echter niet, met alle gevolgen van dien.

Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganRenteInflatieTurkije