Koopkracht op nullijn

CPB: regeerakkoord leidt tot meer groei, toekomstige generaties betalen de prijs

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCPB: regeerakkoord leidt tot meer groei, toekomstige generaties betalen de prijs
RTL

Het nieuwe coalitieakkoord zorgt voor meer economische groei en meer werkgelegenheid. Maar het kersverse kabinet schuift de rekening ook door naar toekomstige generaties.

Dat blijkt uit de doorrekening die het CPB heeft gemaakt van het regeerakkoord.

Het nieuwe kabinet trekt de komende jaren flink de portemonnee. Zo gaan er tientallen miljarden naar het stikstof- en klimaatprobleem. Dat extra geld leidt tot meer economische groei: 0,5 procent per jaar meer dan wanneer er niks zou veranderen aan het beleid.

Vliegbelasting en groene boeren: 60 miljard naar stikstof en klimaat
Lees ook

Vliegbelasting en groene boeren: 60 miljard naar stikstof en klimaat

De economen denken overigens dat niet alle geplande uitgaven van het kabinet ook door zullen gaan. Door de krappe arbeidsmarkt zal een deel van het geld voor onder andere infrastructuur en defensie op de plank blijven liggen.

Ook met de werkgelegenheid gaat het de komende jaren beter, zeker bij de overheid en in het onderwijs, zo zien de rekenmeesters van het CPB. De werkloosheid zal met 0,8 procentpunt dalen ten opzichte van de eerdere inschatting.

Koopkracht blijft gelijk

De koopkracht blijft op de nullijn. En dat is een tegenvaller, want in de financiële bijlage van het coalitieakkoord schreef het nieuwe kabinet nog dat er een plus van 1,9 procent in het verschiet lag. Door de stijgende inflatie is die voorspelling niet veel meer waard. Zonder de extra maatregelen van het nieuwe kabinet zou de koopkracht zelfs dalen, schrijft het CPB.

Dat alles heeft wel een prijs. Toekomstige generaties krijgen een hogere rekening gepresenteerd. De staatsschuld zal in 2060 zo'n 92 procent van de economie bedragen, een flink stuk hoger dan bij ongewijzigd beleid. Dan was de staatsschuld uitgekomen op 28 procent. Het begrotingstekort komt uit op 2,7 procent in 2025.

Een hoge staatsschuld betekent dat er in de toekomst minder ruimte is om nieuwe economische schokken op te vangen. Ook een hogere rente kan dan een risico vormen.

Tegenvaller

Het is waarschijnlijk ook een tegenvaller voor het nieuwe kabinet. De rekenmeesters van het CPB stellen dat de nieuwe coalitie nu onterecht uitgaat van een aantal tijdelijke uitgaven, terwijl die waarschijnlijk structureel van aard zijn.  

Tegenover die extra schuld staan overigens een verbetering van onderwijs, klimaat en milieu. Iets waar toekomstige generaties dan weer van profiteren. 

In hoeverre volgende generaties last hebben van een hogere staatsschuld zie je in de video hieronder. 

Lees meer over
CPBKoopkrachtEconomie