'Neem maar vakantie op'

FNV: werkgevers zetten personeel onder druk om quarantaineregels te ontwijken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtFNV: werkgevers zetten personeel onder druk om quarantaineregels te ontwijken
RTL

Bij vakbond FNV komen tientallen klachten binnen over werkgevers die personeel dat in quarantaine moet dwingt om de regels te ontduiken. Werknemers worden onder druk gezet om toch te komen of om vakantiedagen op te nemen.

Sinds 1 december kwamen er bij de vakbond zo'n 80 vragen of klachten binnen van werknemers over de regels voor quarantaine. "Ik moet in quarantaine, maar mijn baas zet me onder druk om toch te komen", is een veelgehoorde klacht vertelt woordvoerder José Kager. Of: "Als jij thuis blijft is dat prima, maar dan moet je wel vakantiedagen opnemen."

Loon moet worden doorbetaald

Dat mag beide niet. "De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. En daar werkt hij niet aan mee door werknemers onder druk te zetten", legt Kager uit.

Werknemers vragen om vakantiedagen op te nemen, mag ook niet. De werkgever moet werknemers in quarantaine namelijk gewoon doorbetalen. Rechtszaken die hierover zijn gevoerd, eindigden steevast in een overwinning voor klagende werknemers, bleek al eerder uit onderzoek van RTL Nieuws.

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?
Lees ook

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?

De enige uitzondering is als een werknemer in quarantaine moet omdat hij of zij naar een gebied met code oranje of rood is afgereisd, en de werkgever al had gewaarschuwd dit niet te doen. Als een werknemer dit risico toch neemt, dan hoeft de werkgever niet te betalen.

Quarantaineregels

De regels voor quarantaine zijn als volgt. Wie in nauw contact is geweest met iemand met corona, moet tien dagen in quarantaine, ook als hij of zij geen klachten heeft. Wie vijf dagen na het contact negatief test en klachtenvrij is, mag er weer uit. 

De vakbond krijgt hier al sinds het begin van de crisis vragen over, maar de laatste weken meer, ziet Kager. Op de vraag hoeveel meer klachten had ze niet direct een concreet antwoord. Kager houdt het op 'relatief meer' dan eerder. 

Aangescherpte regels

"Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de opmars van omikron en dat er strengere regels zijn." Het RIVM verscherpte de regels vlak voor kerst. 

Bij een enkele werkgever is de stress om zonder personeel komen te zitten zo groot, dat er zelfs gedreigd wordt om loon in te houden, zegt de bond. Daarnaast heeft de FNV door de tijd heen ook meldingen gekregen van werknemers die klachten hadden maar toch moesten komen. "Omdat er ook werkgevers zijn die niet in corona geloven gaven onze leden aan", zegt Kager. 

Geen namen

De vakbond kreeg af en toe zelfs klachten van mensen die positief getest hadden, maar van hun werkgever toch moesten komen. Over welke bedrijven het gaat, wil Kager niet zeggen.

De vakbond wil aan de ene kant voorkomen dat klagende vakbondsleden in een conflict met hun werkgever verzeild raken. Aan de andere kant wil de FNV ook niet één bedrijf aan de schandpaal nagelen terwijl er misschien wel veel meer bedrijven zijn die de fout ingaan, legt Kager uit. 

Werkgevers willen versoepeling

Werkgeversorganisatie hopen dat de 'knellende' regels voor iedereen worden versoepeld. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", lieten VNO-NCW en MKB Nederland al eerder aan persbureau ANP weten. 

Bij supermarkten zorgen de quarantaineregels in combinatie met meer ziekmeldingen 'voor uitdagingen met het rondkrijgen van de roosters', aldus een woordvoerder van branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Lees meer over
FNVWerkgelegenheidArbeidsrecht