91 dollar per vat

Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP/Hollandse/Hoogte Robin UtrechtOlieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn'
RTL

De olieprijs is vandaag weer wat verder gestegen, tot bijna het hoogste niveau sinds 2014. Dat kan niet anders betekenen dan dat de prijzen aan de pomp voor benzine en diesel morgen ook weer wat zullen stijgen, verwacht Paul van Selms van consumentenorganisatie United Consumers.

De prijs van een vat Noordzeeolie is vandaag 91 dollar, dat is weer wat hoger dan in de afgelopen dagen. De prijzen die automobilisten betalen voor benzine en diesel lopen ongeveer gelijk op met de olieprijs, dus je kunt verwachten dat je morgen aan de pomp daarvoor weer wat meer kwijt zult zijn, denkt Van Selms.

United Consumers houdt de brandstofprijzen al jaren bij. Nu is de gemiddelde landelijke adviesprijs 2,147 euro voor een liter Euro 95 (E10). Voor een liter diesel is dat 1,842 euro.

Kijk hier bij welk tankstation in jouw provincie je het goedkoopst tankt
Lees ook

Kijk hier bij welk tankstation in jouw provincie je het goedkoopst tankt

De prijs die je daadwerkelijk betaalt zal overigens vaak lager zijn. Veel pomphouders geven namelijk een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

Olielanden halen productieverhogingen niet

De olieprijs loopt al een aantal weken op. Dat de stijging nu doorzet komt doordat het veel landen van OPEC+ (de club van olie-exporterende landen plus Rusland) niet lukt om de productiestijgingen die ze hebben afgesproken helemaal door te voeren, aldus Hans van Cleef, energiespecialist van ABN Amro.

De OPEC-landen maken al decennialang afspraken over hoeveel olie zij zullen oppompen. Daarmee beïnvloeden zij de olieprijs. Het belangrijkste lid van de OPEC is Saoedi-Arabië.

Rusland

Rusland is een ander groot olieland, maar het is geen lid van de OPEC. Sinds een aantal jaren praat het wel mee over de productie met de OPEC, die sindsdien OPEC+ wordt genoemd.

Alleen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (met Dubai en Abu Dhabi als belangrijkste emiraten) lukt het om de afgesproken productieverhogingen ook te halen, aldus Van Cleef. Volgens hem is Rusland één van de landen die daar nu moeite mee heeft.

Als er te weinig olie wordt geproduceerd om aan de vraag ernaar te voldoen, stijgt de prijs. En dat merk je dus ook aan de pomp.

'De sterkere dollar en dus zwakkere euro maakt benzine voor ons ook duurder'

Onrust rond Rusland en Oekraïne

Verder speelt de onrust rond Rusland en Oekraïne mee, aldus Van Cleef, alhoewel hij zelf niet goed inziet waaróm dat een rol zou moeten spelen.

"Saoedi-Arabië blijft wel leveren, zou je verwachten." Mogelijk zal de Russische export van olie (en gas) worden geraakt als het conflict oploopt, denkt Van Cleef.

OPEC+-vergadering komende woensdag

Hij vindt het spannender wat de vergadering van OPEC+ van komende woensdag gaat brengen. Waarschijnlijk zullen ze zich houden aan de eerder afgesproken verhoging van de productie met 400.000 vaten per dag in maart, denkt hij. Maar het is de vraag of ze die volgende verhoging wel zullen kunnen realiseren, zegt Van Cleef.

Van de productieverhoging van eveneens 400.000 vaten per dag die voor januari was afgesproken, is maar 200.000 tot 250.000 vaten ook gehaald, aldus Van Cleef. Er zijn weliswaar andere landen, die geen lid zijn van de OPEC+, die meer olie zijn gaan oppompen, zoals de VS, maar dat zal het verschil niet goedmaken, denkt Van Cleef.

Sterkere dollar

Wat voor ons nog extra invloed heeft op de benzineprijs is de sterkere dollar (en daarmee de zwakkere euro). Aangezien olie afgerekend wordt in dollars, wordt het spul dus duurder voor voor ons. Daarmee is de olieprijs in euro's gemeten dus nog harder gestegen, legt hij uit.

Die sterkere dollar heeft te maken met de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Deze heeft aangegeven de rente te zullen verhogen en dat maakt beleggen in obligaties in de VS interessanter in vergelijking met onder meer obligaties uit de eurozone. Je krijgt immers een hogere rente.

De afgelopen tijd steeg de wereldwijde vraag naar olie overigens ook, ondanks de omikronvariant van het coronavirus. Door de groei van de wereldbevolking zal de vraag naar ruwe olie nog wel even blijven stijgen, denkt Van Selms.

Lees meer over
OPECFederal ReserveOlieOlieprijsBenzineBenzineprijsDieselRenteRuslandOekraïneSaoedi-ArabiëVerenigde Arabische EmiratenVerenigde Staten