Poetin en Xi halen banden aan: meer Russisch gas voor China
Een belangrijke overwinning op het diplomatieke slagveld voor de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens een gesprek met z'n Chinese collega Xi Jinping werden grote energiedeals gesloten.
Het Russische gasbedrijf Gazprom gaat volgens een nieuw contract 10 miljard kubieke meter aardgas extra per jaar aan China leveren. De deal geldt voor 30 jaar, meldt persbureau Reuters. En de Russische oliereus Rosneft gaat de komende tien jaar in totaal 100 miljoen ton olie leveren aan raffinaderijen van het Chinese staatsolieconcern CNPC.
De deals zijn goed nieuws voor Rusland aangezien er nog altijd geen gas stroomt door de Nord Stream 2-gasleiding naar Duitsland. De pijpleiding werd in september vorig jaar al voltooid, maar gas leveren via de pijp die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt mag nog niet.
Misschien nog wel belangrijker dan de energiedeals is de steun die beide landen voor elkaar uitspraken. In een gezamenlijke verklaring hebben beide landen zich uitgesproken tegen een uitbreiding van de NAVO, het Westerse militaire bondgenootschap.
Conflict Oekraïne
Dat is vooral voor Poetin een welkome opsteker, nu zijn land op voet van oorlog staat met het Westen vanwege het conflict om Oekraïne. Rusland is bang dat Oekraïne bij de NAVO komt, en eist dat de NAVO belooft dat dit niet zal gebeuren. Deze eis is een van de redenen voor de hoog opgelopen spanning tussen Rusland en het Westen.
De NAVO wil dit namelijk niet beloven, omdat dit een keuze is die landen zelf mogen maken. Op zijn beurt voerde Rusland in de afgelopen weken de druk op door een grote troepenmacht aan de grens met Oekraïne te stationeren.
In onderstaande video leggen we je kort en bondig uit wat er speelt in het conflict rondom Oekraïne:
De Russische president is in Peking voor de opening van de Olympische Winterspelen en een gesprek met Xi. Het doel van de top van de twee landen was het bespreken van een 'gezamenlijke visie' op internationale veiligheid. Die visie komt erop neer dat de twee landen willen voorkomen dat het Westen op militair gebied nog meer gaat samenwerken.
Samen bang voor het Westen
Waar Rusland bang is voor uitbreiding van de NAVO, vreest China op zijn beurt een nieuwe militaire alliantie in het Stille Oceaan-gebied. Die heet AUKUS en is jarenlang in het geheim voorbereid en in september bekendgemaakt door Australië, Groot-Brittannië en de VS. De alliantie vloeit voort uit vrees voor Chinese expansie in het Verre Oosten en Oceanië.
Poetin en Xi spreken op hun beurt over 'negatieve Amerikaanse invloeden'. De twee landen willen samen optrekken om 'inmenging en bemoeienissen van buitenlandse krachten' tegen te gaan. Ze dringen er bij de Verenigde Staten op aan geen raketten meer voor de korte of middellange afstand neer te zetten in Oost-Europa of de Stille Oceaan-regio.
Status Taiwan
Poetin deed zijn gastheer een plezier door te beklemtonen dat Rusland Taiwan nooit als onafhankelijk land zal erkennen en altijd als onderdeel van China blijft zien. Taiwan is feitelijk onafhankelijk, wat Chinese leiders een doorn in het oog is.