Opbrengst hack bij cryptobeurs

Dit stel wordt verdacht van witwassen van bijna 4 miljard euro aan bitcoins

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© FacebookDit stel wordt verdacht van witwassen van bijna 4 miljard euro aan bitcoins
RTL

Ruim vijf jaar na de diefstal van bitcoins die nu bijna 4 miljard euro waard zijn, heeft de Amerikaanse justitie een stel gearresteerd dat een deel van het cryptofortuin in bezit had. De twee, Ilya 'Dutch' Lichtenstein en Heather Morgan, deden niet echt hun best om onder de radar te blijven. Integendeel. 

Zo schreef de Amerikaanse Morgan artikelen voor het gerenommeerde tijdschrift Forbes, waaronder een artikel met tips hoe bedrijven hun bedrijf kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Echt opmerkelijk is haar muzikale carrière, zeker gezien de zaken waarvan zij wordt verdacht.

Onder haar artiestennaam Razzlekhan rapt zij onder meer over het fenomeen HODL - de bekende tactiek van crypto-beleggers om hun munten níet te verkopen bij een koersdaling. Dat doen de beleggers vanuit de verwachting dat de koers ook weer zal stijgen.

De videoclips zijn van YouTube gehaald, maar in onderstaand fragment krijg je toch een indruk. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De zelfverklaarde 'krokodil van Wall Street' kleedt zich ook in andere video's extravagant. Zelf betitelt ze haar stijl als 'Versace bedoeïene', valt te lezen op haar site.

Kat met eigen Insta-account

Uit de filmpjes is ook op te maken waar de twee wonen: in een appartement in de buurt van Wall Street. Het appartement met twee slaapkamers en net zoveel badkamers is zo'n 1 miljoen dollar (870.000 euro) waard, maar de twee huurden het, meldt The New York Times.

Het echtpaar woont er overigens niet alleen, maar in gezelschap van een bengaalse kat genaamd Clarissa. Uiteraard heeft de kat ook z'n eigen instagram-account.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Haar man Ilya Lichtenstein, die zowel de Amerikaanse als de Russische nationaliteit bezit, houdt ook wel van bijzondere stunts. In 2019 bijvoorbeeld, vraagt hij haar ten huwelijk met een reclame voor haar rap-karakter op het beroemde billboard op Times Square in New York. Dat blijkt uit een post op z'n Facebookpagina, waar hij net als op andere online profielen zichzelf 'Dutch' noemt.  

'Een hele slimme gast'

Een Nederlandse uit de startupscene heeft wel een vermoeden waar Lichtensteins bijnaam 'Dutch' vandaan komt. Zij ontmoette hem zo'n tien jaar geleden op een startup-summit georganiseerd door de Amerikaanse Kauffmann Foundation, een stichting die startende bedrijven helpt. Op de bijeenkomst in Liverpool was onder meer Richard Branson aanwezig, Hillary Clinton sprak het publiek via een video toe.

Cryptodiefstal neemt toe: 'Opeens had ik 22.000 euro minder'
Lees ook

Cryptodiefstal neemt toe: 'Opeens had ik 22.000 euro minder'

Ilya Lichtenstein deed mee aan een van de workshops waar de Nederlandse ook bij was. "Hij kwam op me over als een hele slimme gast. Hij wist precies hoe de achterkant van een site werkt", vertelt de vrouw die indertijd voor de Wageningen Universiteit (WUR) werkte. Vanwege haar huidige werk wil zij niet bij naam genoemd worden. 

'Flabbergasted'

"Er zaten veel mensen in de zaal die van toeten noch blazen wisten, maar hij snapte wel hoe het in elkaar steekt", vertelt zij. Hij gedroeg zich vriendelijk en benaderbaar, weet zij nog. "Aimabel. Een sociale ICT'er. En die twee gaan niet altijd met elkaar. Dat viel me toen dus wel op."

Zij en Ilya besluiten te 'connecten' op LinkedIn. "Hij had twee pagina's en zei: link maar met m'n 'Dutch'." Dat profiel had hij omdat Nederlanders heel erg actief zijn op de zakelijke netwerksite, gaf hij haar als verklaring.

"Aimabel. Een sociale ICT'er. En die twee gaan niet altijd met elkaar. Dat viel me toen dus wel op."

"En hij wilde wellicht meer in Nederland gaan doen. Dat klonk heel aannemelijk eigenlijk", zegt de vrouw. Dat Lichtenstein nu wereldwijd het nieuws haalt vanwege de rechtszaak tegen hem en z'n vrouw komt als een totale verrassing. "Ik ben flabbergasted."

Bescherming tegen online identiteitsfraude

De twee echtelieden zijn verder nog oprichter van het bedrijf Endpass, dat klanten belooft hen te beschermen tegen online identiteitsfraude. De site van het bedrijf is overigens offline

De twee worden verdacht van het witwassen van 119.754 bitcoins, die in 2016 zijn gestolen bij cryptohandelsplatform VCE. Op het moment van de diefstal waren de crypto's zo'n 71 miljoen dollar waard, omgerekend zo'n 62 miljoen euro. Als je deze partij bitcoins vandaag te gelde zou maken, levert je dat een slordige 4,5 miljard dollar op, ruim 3,9 miljard euro. 

In beslag genomen

Een groot deel van de crypto's zijn in beslag genomen door de rechercheurs van de Amerikaanse belastingdienst. Die werkte daarvoor samen met de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. 

In de nacht van 31 januari op 1 februari wordt in totaal 94.636 bitcoin in beslag genomen die op de accounts staan. Uit een analyse van de bijbehorende data blijkt dat alle bitcoins op de rekening terug te leiden zijn tot de hack in 2016. 

Uber-ritjes en hotels

De in beslag genomen bitcoins hebben een waarde van 3,6 miljard dollar. De rest van de bitcoins zijn in 2017 via een 'reeks van kleine, ingewikkelde transacties' over andere accounts en platforms verspreid, staat in het arrestatiebevel. Of de twee ook achter de diefstal van de bitcoins zitten, is onduidelijk. 

Wel is duidelijk waar zij (een deel van) hun buit aan uitgaven. Zo werden via crypto-accounts die volgens de aanklacht aan hen gekoppeld zijn, creditcards van Walmart gekocht. Ook werden er rekeningen van Uber en hotels mee betaald en tegoed voor PlayStation. 

Lichtenstein en Morgan zijn aangeklaagd vanwege samenzwering met het doel om geld wit te wassen, iets waar ze maximaal 20 jaar cel voor kunnen krijgen. Daarnaast hangt hen maximaal 5 jaar boven het hoofd, als ze ook nog worden veroordeeld voor fraude. 

Lees meer over
CryptocurrencyBitcoin