Omikron

Corona voor het eerst oorzaak van meer dan de helft van de ziekmeldingen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCorona voor het eerst oorzaak van meer dan de helft van de ziekmeldingen
RTL

In januari steeg het ziekteverzuim in Nederland naar 5 procent, al zijn mensen wel minder lang uit de running dan in vorige maanden. De omikronvariant houdt nog steeds huis: "Coronagerelateerd verzuim zorgt voor het eerst voor meer dan de helft van het aantal ziekmeldingen."

Dat blijkt uit nieuwe verzuimcijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen werkzaam zijn voor 1 miljoen werknemers en 65.000 werkgevers. In december 2021 was het verzuimpercentage nog 4,8 procent.

Sneller hersteld van omikron

"Coronagerelateerd verzuim zorgt voor het eerst voor meer dan de helft van het aantal ziekmeldingen", zegt directeur medische zaken Jurriaan Penders daarover tegen RTL Z. "En met het coronavirus komt momenteel de omikronvariant, dus die is bepalend voor dit verzuim."

Dat onmikron een mildere variant is, zien we met name terug in de duur van het verzuim, aldus Penders. "Tot vorige maand was min of meer de helft van de zieken na twee weken weer beter. Nu zien we dat ruim 70 procent na die periode alweer terug aan het werk is." Hij koppelt dat aan het het feit dat omikron minder ziekmakend is en mensen er over het algemeen sneller van herstellen.

Coronaverzuim is zand in de motor van bedrijven: 'Het is aanmodderen'
Lees ook

Coronaverzuim is zand in de motor van bedrijven: 'Het is aanmodderen'

Penders waaarschuwt verder voor de gevolgen van de versoepeling van het thuiswerkadvies. "Het risico bestaat dat als je te veel op elkaar gaat zitten en de anderhalve meter op kantoor niet aanhoudt, dat er een brandhaard ontstaat. Dan heb je niet meer te maken met één zieke, maar zit binnen een week je hele team thuis." 

Deel van de stress terug

Afstand houden blijft dus het devies, net als andere hygiënemaatregelen. Daarnaast is het goed om als werknemers en werkgevers met elkaar in gesprek te gaan over een nieuwe balans, aldus de directeur medische zaken.

"We hebben twee jaar ervaring opgedaan met allerlei vormen van thuiswerken en hybride werken. Dat heeft voor de een voordelen en voor de andere nadelen gehad. Blijf goed met elkaar in gesprek, anders zie ik het risico dat een deel van de stress die er voorheen was over de werk-privébalans weer terugkomt."

Staan we op een recordhoogte qua ziekteverzuim door de omikronvariant? In deze video leggen we het uit:

Net als andere maanden zien de arbodiensten grote verschillen in ziekteverzuim tussen branches en bedrijven van verschillende groottes. Zo was het gemiddelde verzuimpercentage in januari in het mkb met 4,6 procent een stuk lager dan bij grote bedrijven. 

De industrie en de gezondheidszorg blijven uitschieters, met verzuimpercentages van respectievelijk 5,8 en 7 procent. In de financiële en zakelijke dienstverlening steeg het aantal verzuimmeldingen het minst in januari, mede doordat in deze sectoren makkelijk en relatief veel thuisgewerkt wordt.

Lees meer over
ArbonedZiekteverzuimCoronavirusOmikronCoronacrisis in Nederland