'Geschokt door militaire agressie'

Shell trekt zich terug uit Rusland om oorlog Oekraïne

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPShell trekt zich terug uit Rusland om oorlog Oekraïne
RTL

Shell wil af van al zijn activiteiten in Rusland. De samenwerking van het olie- en gasbedrijf met Gazprom moet worden stopgezet omwille van de oorlog in Oekraïne, laat het bedrijf weten in een verklaring.

Shell volgt daarmee het Britse BP en het Noorse Equinor, die dit weekend al aankondigden zich te willen terugtrekken uit Rusland.

"We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie", zegt topman Ben van Beurden in een geschreven reactie. Volgens Van Beurden neemt het bedrijf de beslissing omdat het het geweld afkeurt.

Het bedrijf werkt naar eigen zeggen met lokale medewerkers en ngo's aan hulp voor getroffen mensen in Oekraïne.

Shell had eind vorig jaar voor ongeveer 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan bezittingen in Rusland. Het bedrijf heeft onder meer belangen in een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) in Rusland en in de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2. 

Duitse regering: nieuwe Russische gaspijplijn niet in gebruik
Lees ook

Duitse regering: nieuwe Russische gaspijplijn niet in gebruik

Morele beslissing

Van al die projecten wil het bedrijf nu af. "Ze kunnen bijna niet anders", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Moreel gezien is dit de juiste beslissing." Dat er daarmee verlies wordt geleden is van ondergeschikt belang.

Shell verwacht dat de verkoop van de belangen minder oplevert dan in de boeken staat en dat het daarom verlies lijdt op de beslissing.

De vraag is hoe groot de schade gaat zijn, zegt Veenstra. "De belangen worden nu op de balans in een apart hoekje gezet", zegt hij. Om alvast rekening te kunnen houden met die schade. "Shell zal erop moeten afboeken, maar tot een officieel verlies zal het niet leiden."

Volgens Shell verandert deze beslissing niets aan de strategie van het bedrijf of de plannen voor het uitkeren van dividend. Het past volgens Veenstra zelfs bij de ambities van het bedrijf om verder te verduurzamen.

Het leidt er bovendien toe dat de druk op achterblijvers, zoals ExxonMobil groeit. "Ze moeten dit serieus nemen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.