Gasprijs stijgt hard

Duitse regering: nieuwe Russische gaspijplijn niet in gebruik

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© DPADuitse regering: nieuwe Russische gaspijplijn niet in gebruik
RTL

De Duitse regering heeft de ingebruikname van Nord Stream 2, een nieuwe gaspijplijn van Rusland naar Duitsland, gestopt. Daarmee wil Duitsland Rusland straffen voor de crisis in Oekraïne.

Nord Stream 2 is al jarenlang een zeer controversieel project. Via de pijplijn kan gas direct van Rusland naar West-Europa gebracht worden, zonder door Oekraïne te gaan. De vrees was al jaren dat Duitsland zich daarmee nog afhankelijker maakt van Rusland én dat Oekraïne strategisch steeds minder belangrijk wordt. Vooral de VS zijn al jaren mordicus tegen het project.

Toch leek Nord Stream 2 er te komen. De laatste horde die genomen moet worden is toestemming van de Duitse toezichthouder op het gasnet. Dat proces wordt nu per direct gestaakt. Zolang er geen goedkeuring is van de Duitse overheid zal er dus ook geen gas door de pijplijn stromen.

Olie- en gasprijs hard omhoog na Russisch optreden in Oekraïne
Lees ook

Olie- en gasprijs hard omhoog na Russisch optreden in Oekraïne

Nieuwe situatie

Tot nu toe was het altijd een brug te ver voor Duitsland om Nord Stream 2 in te zetten bij sancties voor Rusland. Maar 'de situatie is nu fundamenteel anders', zei Bondskanselier Olaf Scholz tijdens een persconferentie. Daarmee doelt hij op de verdere escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 

Rusland erkent sinds gisteren twee afvallige regio's in Oost-Oekraïne als zelfstandige staten, en is direct daarna met militairen de de twee regio's binnengegaan onder het mom van een 'vredesmacht'.

De VS, de EU en het VK hebben allemaal al aangekondigd zo snel mogelijk met een flink pakket aan sancties te komen. Via die sancties kunnen bijvoorbeeld personen en bedrijven die iets te maken hebben met de inval worden gestraft. Denk aan politici, maar ook aan zakenmensen.

De Westerse landen kunnen ervoor kiezen om banktegoeden te bevriezen en eigen burgers en bedrijven te verbieden om zaken te doen met mensen en bedrijven op de sanctielijst.

Gasprijs omhoog

Kort nadat het nieuws bekend werd dat de goedkeuring van Nord Stream 2 wordt stopgezet, schoot de gasprijs verder omhoog. De groothandelsprijs, waartegen energieleveranciers hun gas inkopen, ligt inmiddels ruim 12 procent hoger dan gisteren.

Die hoge gasprijs voelen consumenten ook in de portemonnee. Want uiteindelijk rekenen energieleveranciers die door aan huishoudens.

De Russen hebben altijd gezegd meer gas te kunnen leveren aan Europa als Nord Stream 2 in gebruik genomen wordt, waardoor er minder schaarste ontstaat en de prijs dus kan zakken. Nu dat scenario op zijn best verre toekomstmuziek blijkt, stijgt de gasprijs dus juist.

'Gasprijs blijft langer hoog'

En de gasprijs blijft langer hoog nu de ingebruikname van Nord Stream 2 door Duitsland is opgeschort, denken experts. Op de korte termijn verandert er volgens hen niet zoveel, omdat er toch nog geen gas door Nord Stream 2 stroomde. 

Maar Rusland zal niet snel bereid zijn om om extra gas te leveren aan de Europese markt, als daar om wordt gevraagd, denken experts. "Er zijn alternatieven om gas uit Rusland naar Europa te krijgen. Maar veel hangt ervan af hoezeer Rusland bereid is die mogelijkheden extra te benutten", zegt energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro tegen persbureau ANP.

'Gasleveringen niet geraakt'

De Russische leveranties van aardgas aan de EU worden overigens niet geraakt door het opschorten van het certificeren van Nord Stream 2, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen het ANP.

"Geen enkele lidstaat is afhankelijk van een enkele leverancier", en 120 extra tankers met vloeibaar gemaakt gas (lng) zijn in januari al in de EU aangekomen, aldus de woordvoerder.

Verder zit er volgens hem nu voldoende gas in de Europese reserves, en zijn in de EU de afgelopen tijd meer pijplijnen met elkaar verbonden om elkaar te hulp te kunnen schieten. Ook heeft de commissie afspraken met landen, waaronder de Verenigde Staten, gemaakt om (meer) lng te leveren deze winter.