Olie- en gasprijs hard omhoog na Russisch optreden in Oekraïne
Olie en aardgas zijn vandaag flink duurder dan gisteren als gevolg van de escalatie van het conflict rond Oekraïne. Als gevolg daarvan zullen de benzineprijzen waarschijnlijk nog verder stijgen. De adviesprijs voor een liter Euro95 zal dan richting de 2,20 euro kunnen, denkt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers.
Het erkennen van de zelfstandigheid van de twee opstandige regio's Loehansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne door Rusland zorgt voor een hogere prijs van olie en aardgas.
Als reactie op de acties van de Russen zeggen de VS en de Europese Unie met nieuwe sancties tegen Rusland te zullen komen als antwoord op de beslissing van Poetin om de regio's te erkennen.
Olieprijs stijgt
Inmiddels schiet de olieprijs omhoog. De prijs van Brentolie (een vat van 159 liter) is nu 4,5 procent hoger dan gisteren en nadert met een prijs van ruim 97 dollar de 100 dollar. Dat niveau zagen we voor het laatst in september 2014, in de nasleep van de bezetting van de Krim door Rusland eerder dat jaar.
De hogere olieprijs doet vrezen dat de benzineprijs ook zal stijgen. De prijzen die automobilisten betalen voor benzine en diesel lopen immers ongeveer gelijk op met de olieprijs. De adviesprijs voor een liter euro95 (E10) staat nu nog op 2,185 euro. Dat is bijna het hoogste niveau in een jaar tijd.
En de benzineprijs zal de komende dagen waarschijnlijk duurder worden, denkt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. De adviesprijs voor een liter Euro95 zal richting de 2,20 euro kunnen, verwacht hij.
De vrees is nu dat de Russische export van olie onderbroken wordt, bijvoorbeeld door sancties. Rusland behoort tot de drie grootste olieproducenten in de wereld.
Aardgas duurder
Ook de gasprijs stijgt. Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, kost een megawattuur gas nu zo'n 77 euro. Dat is circa 5 procent meer dan gisteren.
Rusland is een belangrijke leverancier van gas. Ongeveer 35 procent van het aardgas dat in Europa wordt verbruikt komt uit Rusland. Een deel van dat gas gaat via pijpleidingen die door Oekraïne lopen. En als er sancties komen van de EU tegen Rusland, dan komt mogelijk een nog groter deel van de Russische leveringen aan de EU in gevaar.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verklaarde afgelopen weekeinde dat de Europese Unie is voorbereid op een volledige stopzetting van de levering van gas uit Rusland. Experts denken overigens dat aardgas wel eens duurder kan worden.
AEX lager
Het erkennen van de zelfstandigheid van de twee opstandige regio's zorgt ook voor onrust op de financiële markten.
Beleggers houden namelijk niet van onzekerheid en het is nog onduidelijk wat er verder staat te gebeuren. In Amsterdam leidt de onrust ook tot lagere aandelenkoersen. Zo staat de AEX in de ochtend licht lager. De meeste AEX-fondsen staan in de min.
Gisteren ging er ook al 2 procent vanaf en in vergelijking met vorige week dinsdag staan we al ruim 4 procent in de min. De hogere olieprijs zorgt er voor dat de koers van Shell 2 procent hoger staat.
De Amerikaanse beurzen waren gisteren gesloten, maar de futures wijzen op een daling van een kleine 1 procent. Technologie-index Nasdaq lijkt meer dan 1 procent lager van start te gaan.
Russische beurs onderuit
Een groot slachtoffer van de onrust is verder de beurs van Moskou, waar de koersen gisteren daalden met 10,5 procent.
Dat was de grootste daling sinds Rusland de Krim, tot dan toe een onderdeel van Oekraïne, bezette.
Crypto's nog harder onderuit
Ook crypto's gaan overigens flink onderuit. Zo staat de koers van bitcoin, nog altijd verreweg de belangrijkste crypto, nu bijna 6 procent lager dan gisteren en in vergelijking met een week terug is er zelfs meer dan 15 procent vanaf.
Andere cryptomunten, zoals Ethereum, BNB, Ripple en Cardano, dalen zelfs nog meer.