ABN: gas blijft duur in 2022, zeker als de situatie in Oekraïne escaleert
Slecht nieuws voor mensen met een variabel energiecontract: gas blijft ook dit jaar nog duur, verwacht ABN Amro. Er zijn namelijk nogal wat zaken die voor tekorten kunnen zorgen. En die onzekerheid werkt door in de gasprijs.
De gasprijzen op de internationale groothandelsmarkt daalde halverwege december weliswaar flink, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Dat is onder meer afhankelijk van het weer. Hoe kouder het de komende weken wordt, hoe meer gas er nodig is.
En daar zit het probleem: er is namelijk weinig voorraad in Europa. Om toch voldoende gas te hebben, zal er extra gas richting Europa getransporteerd moeten worden.
Afhankelijk van Rusland
Dat zou Russisch gas kunnen zijn, maar daar komt op dit moment nauwelijks iets van richting Europa. En het is maar zeer de vraag of dat de komende tijd gaat veranderen.
Het land was in de afgelopen maanden al niet zo scheutig met het leveren van gas. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is Rusland zelfs de veroorzaker van de energiecrisis in Europa.
Het land gebruikt de gaskraan als middel om de EU onder druk te zetten. Door minder gas te leveren, blijft de prijs hoog en dat raakt Europese consumenten in de portemonnee. De bank verhoogt z'n verwachting voor de gasprijs in het eerste kwartaal van dit jaar van 40 euro per megawattuur naar 50 euro.
Conflict om Oost-Oekraïne
En dat is nog zonder rekening te houden met het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Als dit verder escaleert en de VS en EU met sancties tegen Rusland komen, dan ligt het niet voor de hand dat de Russische Nord Stream 2 pijpleiding wel open mag, zei Josep Borrell, de EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, gisteren.
In onderstaande video praten we je in minder dan twee minuten bij over wat er speelt in het conflict rondom Oekraïne.
En als de twee landen echt in oorlog met elkaar raken, dan is de kans ook groot dat Rusland de gas- en oliekraan richting Europa maar matigjes open zal houden. Het land zal zich ook weinig aantrekken van eerder gemaakte afspraken over gasleveranties, verwacht de bank. In zo'n scenario zullen de gasprijzen 'tijdelijk aanzienlijk hoger kunnen komen te liggen'.
Of toch vloeibaar gas
Er is nog een andere optie: vloeibaar gas (LNG) uit Australië, de Verenigde Staten of Qatar halen. Het is alleen de vraag of de voorraad LNG die nog niet verkocht is, aan Europa verkocht zal worden.
In China is ook veel vraag naar gas. Als daar meer geboden wordt voor LNG dan in Europa dan keren de tankers die al hier naartoe op weg zijn weer om, verwacht de bank.
Voorraden aanvullen
Het tekort aan gas zal het hele jaar voelbaar zijn. Omdat het zo moeilijk is om aan Russisch gas of LNG te komen, zullen de voorraden aan het einde van de winter sowieso laag zijn. Om de reserves voor de volgende winter weer aan te vullen, zal de vraag naar gas onverminderd hoog blijven, en de prijzen dus ook.
Het plan van het kabinet om de gaskraan in Groningen verder open te draaien biedt geen soelaas. De verhoging is nodig omdat gas waar al op gerekend was door tegenslagen niet geleverd kan worden.