Gaskraan Groningen gaat verder open: leveringszekerheid in gevaar
Het kabinet gaat waarschijnlijk toch meer gas winnen uit het Groningenveld. Er zou dit najaar 3,9 miljard kuub gas uit de bodem worden gehaald, maar het kabinet gaat nu uit van 7,6 miljard kuub. Oorzaak is meer vraag naar gas uit Duitsland en een stikstoffabriek die later klaar is dan verwacht.
Het kabinet zal voor 1 april bepalen hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen.
Fabriek later klaar
De bijstelling van de op te pompen hoeveelheid gas heeft twee oorzaken. Doordat de stikstoffabriek in Zuidbroek later klaar is dan gepland, is er onvoldoende laagcalorisch gas, dat in Nederlandse huishoudens wordt gebruikt. Daardoor kan de leveringszekerheid vanaf april niet meer worden gegarandeerd.
De tweede reden hangt samen met meer vraag naar gas uit Duitsland. Dat komt doordat energiebesparende maatregelen in Duitsland minder effectief blijken dan verwacht.
Aardbevingen
Ingenieursbureau TNO is naar aanleiding van het mogelijke besluit om meer gas te winnen, gevraagd om opnieuw een seismische dreigings- en risicoanalyse uit te voeren voor Groningen. Het Staatstoezicht op de Mijnen zal op basis hiervan over de veiligheidsrisico’s adviseren.
"We zijn aan het kijken welk effect dit heeft op de veiligheid. Er is eerder berekend door TNO dat 7.5 miljard kubieke meter gas winnen weinig tot geen effect heeft. Toch hebben we op basis van deze nieuwe cijfers om aanvullende berekeningen gevraagd. Vervolgens vragen we het Staatstoezicht op de Mijnen om extra advies en op basis daarvan wordt het definitieve gasbesluit vastgesteld, voor 1 april", laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Groningers zijn boos
De Groninger Bodem Beweging (GBB), die opkomt voor de door de aardbevingen gedupeerde Groningers, is boos over het waarschijnlijk verder opendraaien van de gaskraan. "Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat speelt met de veiligheid van Groningers."
De belangengroep noemt het 'onbegrijpelijk' dat het ministerie 'de keuze maakt om de gaskraan verder open te draaien'. "Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid van haar burgers omgaan", schrijft de beweging in een reactie. De bodembeweging wijst er op dat vorig jaar meer zware bevingen waren dan er op basis van de modellen werd verwacht.
"De ophoging van de gaswinning betekent dat de onveilige situatie in Groningen nóg langer blijft voortduren, zeker met een achterlopende versterkingsoperatie. Daarnaast blijft het gissen wanneer de gaskraan definitief dichtgedraaid wordt - Groningers leven hierdoor in onzekerheid en zijn ongerust over hun toekomst", zegt de GBB in een verklaring.
'Extra Gronings gas naar Duitsland is bitter'
Politiek verslaggever Marieke van de Zilver noemt de extra gaswinning een bittere pil voor het kabinet. "De gaswinning in Groningen is de afgelopen jaren veel sneller afgebouwd dan verwacht. Toch is het zeer gevoelig dat de kraan dit jaar verder open moet dan eerder gezegd werd. Het zal voor extra wantrouwen zorgen bij Groningers, die toch al niet het gevoel hadden dat de overheid hen serieus neemt", zegt Van de Zilver.
"Dat de gaskraan verder open zou moeten om de vertraging van de stikstoffabriek in Zuidbroek op te vangen, was een mogelijkheid waarmee op het ministerie de afgelopen tijd al ernstig rekening gehouden werd, maar dat er ook nog extra Gronings gas naar Duitsland moet is een bittere pil. De nieuwe minister zal de komende tijd in gesprek moeten met de Duitsers om de levering zo laag mogelijk te houden, maar het is de vraag of dat gaat lukken."