Gasdebat

Rutte zegt sorry tegen Groningers om aanpak aardbevingen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRutte zegt sorry tegen Groningers om aanpak aardbevingen
RTL

Premier Mark Rutte heeft namens de regering excuses aangeboden aan de Groningers voor de aanpak van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie. Ook minister Wiebes (Economische Zaken) heeft nogmaals zijn excuses aangeboden voor de verspreking waarin hij het had over een 'bevinkje'.

Toen het kabinet in 2012 voor het eerst serieus werk ging maken van schadeafhandeling en versterking van gebouwen, heeft het "vanaf het begin volstrekt onderschat welke enorme opgave voor ons lag", zegt Rutte in de Tweede Kamer.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rutte noemde de gebeurtenissen in Groningen, dat door de jaren heen getroffen werd door talloze aardbevingen, "een crisis in slow motion". Toen eindelijk werd onderkend dat de gaswinning zulke grote problemen veroorzaakte, is bovendien in de aanpak veel te lang de nadruk gelegd op "precisie en juridische zekerheid". Dat is "simpelweg ten koste gegaan van de snelheid", aldus de minister-president.

Gaskraan dichtdraaien

Ook Rutte zou "het liefst vandaag nog" de gaskraan helemaal dichtdraaien. "Maar dat gaat niet. Als je het te snel doet en er komt een koude winter, dan loop je risico's met leveringszekerheid." Hij benadrukte dat het kabinet "geen financieel motief" heeft om langer Gronings gas te blijven oppompen. Tegelijkertijd is er "geen toverstok" om alle problemen in één keer op te lossen.

Week na beving Groningen bijna 3000 schademeldingen
Lees ook

Week na beving Groningen bijna 3000 schademeldingen

Diep door het stof

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelt vast dat Rutte met zijn excuses "diep door het stof is gegaan". Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemde de woorden van de premier "ruiterlijk en historisch". Ook bij Henk Nijboer (PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) reageerden met instemming. PVV'er Alexander Kops daarentegen betichtte de premier van "gladde praatjes".

De Kamer vraagt zich wel af wat Rutte nu precies anders wil gaan doen, nu hij erkend heeft dat de aanpak tot dusver niet deugde. De premier verwees daarop naar de snellere aanpak van de schadeafhandeling en versterking die verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder deze week aankondigde. Hij noemde dat "een heel verstandig en fatsoenlijk voorstel".

Bevinkje

Minister Wiebes ging vandaag ook door het stof omdat hij de relatief zware aardbeving die Groningen twee weken geleden trof, een "bevinkje" noemde. De bewindsman zei direct al sorry, en de dag daarna opnieuw. "Maar het past om dat hier ook te herhalen", aldus Wiebes.

Tijdens een bezoek van Wiebes aan Groningen vroegen veel inwoners hem om meer haast te maken met de aanpak van de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Hij antwoordde daarop dat hij daar al langer mee bezig was en dat hij geen maatregelen "aan de hand van één bevinkje" naar voren kon halen.

"Dat was een hele domme verspreking", herhaalde Wiebes nog maar eens. "Wat ik alleen maar wilde zeggen was: heb geen aardbeving nodig, wat voor aardbeving ook, om te beseffen dat het sneller moet." De minister erkende dat de uitspraak kwetsend was voor veel Groningers.

Lees meer over
Mark RutteEric WiebesGaswinningGroningen