Waardedaling

120.000 Groningers kunnen compensatie krijgen voor schade door aardbevingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP120.000 Groningers kunnen compensatie krijgen voor schade door aardbevingen
RTL

Ruim 120.000 Groningers kunnen aanspraak maken op compensatie voor de waardedaling van hun woningen in het aardbevingsgebied. Dat blijkt uit een eerste analyse, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) vandaag.

De zogenoemde Waardedalingsregeling wordt vanaf 1 september stapsgewijs ingevoerd. Een eerste analyse wijst uit dat ruim 90.000 woningen in Groningen te maken hebben met verminderde waardeontwikkeling.

De huizen waren, vergeleken met soortgelijke woningen in vergelijkbare, andere delen van het land, minder gewild, zo stelt de commissie. Ongeveer 120.000 mensen zijn in die periode geheel of deels eigenaar geweest van een woning waar dit probleem speelde, meldt TCMG.

Ruim 320 schademeldingen na aardbeving Garrelsweer
Lees ook

Ruim 320 schademeldingen na aardbeving Garrelsweer

Gedupeerden kunnen hun verzoek om schadevergoeding indienen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De kosten van de toegekende vergoedingen worden daarna verhaald op de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Vanaf 1 september wordt een begin gemaakt voor woningeigenaren in de twee gemeenten met de meeste schade: Appingedam en Loppersum. Twee maanden daarna volgen meer gemeenten.

Vorig jaar zorgde een aardbeving van 2,5 voor een onrustige zondagmorgen voor inwoners van het dorpje Garrelsweer. ''Ik ga de scheuren niet eens meer tellen''
Lees meer over
AardbevingenSchadevergoedingGroningen